Nieuw: Belastingvrij afkopen van je spaar- of beleggingshypotheek

Zo jammer... Jesse heeft een mooi kapitaal opgespaard met zijn spaarhypotheek. Dan komt hij zijn droomhuis tegen. ‘Dit is het’, zegt hij tegen zijn vrouw Esther. Hij denkt zijn gespaarde kapitaal te kunnen gebruiken om zijn huidige hypotheek af te lossen, maar helaas... Dit blijkt niet te kunnen. Hij moet dan veel belasting betalen. Hij moet eerst minstens 15 tot 20 jaar geld inleggen, daarna mag hij belastingvrij aflossen. Maar... er is goed nieuws!

6 wijzigingen bij het zelf afsluiten of aflossen van je hypotheek

Goed nieuws voor Jesse: per 1 januari 2017 is er iets veranderd:

  1. Je mag al eerder belastingvrij aflossen als je een nieuw huis wilt kopen.
  2. Je hoeft je oude hypotheek niet mee te nemen
  3. Je bent vrij om een nieuwe hypotheek af te sluiten.
  4. Je hoeft niet minstens vijftien jaar premie te hebben ingelegd.
  5. Je bent vrij in de keuze voor een nieuwe hypotheekverstrekker. Hierdoor vind je beter een hypotheek die bij je nieuwe woonsituatie past.
  6. Je mag je opgebouwde kapitaal gebruiken voor het aflossen van je nieuwe hypotheek


Deze verandering kan (afhankelijk van de situatie) duizenden euro’s schelen, volgens het platform Wijzer in geldzaken.

Neem Jesse die in tien jaar € 58.800 heeft gespaard met een rendement van € 16.800 (tegen 5 % rente).
Over die € 16.800 aan extra inkomsten uit eigen woning moest hij in schijf drie bij voortijdig afkopen eerst 40,8 procent belasting betalen: bijna 6.860 euro.
Het is wel belangrijk om je goed te laten voorlichten! Want het geeft niet altijd een besparing.Niet altijd financieel voordelig

Vervroegd aflossen van een spaar- of beleggingshypotheek hoeft niet in elke situatie financieel voordelig te zijn. Een spaarhypotheek kent juist de meeste kosten aan het begin van de looptijd. Een andere hypotheekvorm kan ook zorgen voor een hogere resthypotheek aan het einde van de looptijd. Geef je je spaarhypotheek op, dan verlies je dus een stukje zekerheid.


Hopelijk had u wat aan deze informatie? Door dit artikel te delen, hebben hopelijk ook anderen uit uw netwerk er wat aan.


Zelf een hypotheek afsluiten? ( interessant! )


Een hypotheek afsluiten is voor u geen dagelijkse aangelegenheid. Als u er dan één afsluit, is het belangrijk dat u precies weet waarvoor u kiest. U bent immers zelf verantwoordelijk voor uw keuze en u bepaalt zelf uw financiële toekomst. Erg belangrijk, want als u nu goed over uw leven nadenkt, heeft u straks meer ruimte om ervan te genieten. Maar het kan natuurlijk zijn dat u een vraag hebt.
Onze ervaringsdeskundigen op hypotheekgebied (zo mogen we ze na 12 jaar wel noemen van onze klanten :-), staan dagelijks klaar om mensen zoals u verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Maakt u vandaag ook een start met het afsluiten van een hypotheek zonder verplicht advies? Lees dan hier de 6 tips om zelf een hypotheek af te sluiten.Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaalt u geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaalt u al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...