Overwaarde hypotheek Centraal Beheer opnemen

Hoe werkt het, FAQ's
en een voorbeeld van overwaarde op je woning

Overwaarde opnemen van je woning met een hypotheek bij Centraal Beheer


Overwaarde opnemen van je woning met een hypotheek bij Centraal Beheer betekent dat je geld kunt lenen met je huis als onderpand. De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen, hangt af van de overwaarde van je huis. Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Dus als je huis meer waard is dan het bedrag dat je nog moet terugbetalen aan de bank, dan heb je overwaarde. Dit geld kun je dus gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor een verbouwing of om je pensioen aan te vullen.


Voordelen van het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer?

Hieronder vind je een aantal voordelen van het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer:

 1. Extra financiële ruimte: Het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer geeft je extra financiële ruimte. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt verbouwen of als je extra geld nodig hebt voor een grote aankoop.
 2. Geen verhuizing nodig: Als je overwaarde opneemt, hoef je niet te verhuizen. Dit kan erg prettig zijn als je bijvoorbeeld gehecht bent aan je huidige woning of als je liever niet verhuist vanwege de locatie.
 3. Renteaftrek: Als je het geld gebruikt voor de financiering van verbouwing of verduurzaming, dan kun je de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Dit kan een voordeel opleveren ten opzichte van bijvoorbeeld een persoonlijke lening, waar de rente vaak hoger is.


"Als je overweegt om overwaarde
op te nemen bij Centraal Beheer,
is het belangrijk om te weten

dat er naast de rente
nog andere kosten kunnen zijn"

Henry Luigjes, senior Hypotheekcoach bij Zelf hypotheek afsluiten


Op zoek naar mogelijkheden?

Neem gerust even contact met ons op.Hier zijn zeven voorbeeldsituaties waarin het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer wellicht een goede optie zou kunnen zijn:


 • Verbouwen: Als je wilt verbouwen of renoveren, dan kan het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer een goede optie zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer financieren, of een uitbouw laten plaatsen.
 • Aflossen van schulden: Als je hoge schulden hebt met een hoge rente, dan kan het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer een goede manier zijn om deze schulden af te lossen en zo geld te besparen op de rentelasten.
 • Aanvullen van pensioen: Als je met pensioen gaat, dan kan het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer een goede optie zijn om je pensioen aan te vullen. Zo kun je bijvoorbeeld je maandelijkse inkomen aanvullen.
 • Studiekosten betalen: Als je kinderen gaat studeren of als je zelf een studie wilt volgen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer een goede manier zijn om de studiekosten te financieren.
 • Financiering van een tweede woning: Als je een tweede woning wilt kopen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer een goede optie zijn om deze woning te financieren.
 • Een nieuwe auto of caravan kopen: Als je een nieuwe auto of caravan wilt kopen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer een goede manier zijn om deze aankoop te financieren.
 • Hulp aan kinderen of kleinkinderen: Als je kinderen of kleinkinderen financieel wilt ondersteunen, bijvoorbeeld door een schenking te doen of door te helpen bij de financiering van een woning, dan kan het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer een goede optie zijn.
Wat komt er in de praktijk allemaal bij kijken bij het opnemen van de overwaarde bij Centraal Beheer?


In een paar pennenstrepen leggen we uit wat er bij het opnemen van de overwaarde op je huis bij een Centraal Beheer hypotheek komt kijken:


 • Om overwaarde op te nemen bij Centraal Beheer moet je een hypotheek afsluiten. De hoogte van deze hypotheek is gebaseerd op de waarde van je huis, de overwaarde die je hebt opgebouwd en wat op inkomen mogelijk is.
 • Nadat de hypotheek is afgesloten, ontvang je het geleende bedrag op je rekening. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld verbouwingen, het aflossen van schulden, of andere doeleinden.
 • Je betaalt afhankelijk van de gekozen aflosvorm alleen rente (of rente en aflossing) over het bedrag dat je hebt opgenomen. De rente kan variabel of vast zijn, afhankelijk van wat je hebt afgesproken met Centraal Beheer.
 • Aan het einde van de looptijd van de Centraal Beheer hypotheek moet je het geleende bedrag terugbetalen. Indien het een aflossingsvrije lening was, dan kan dit bijvoorbeeld door het huis te verkopen, door te sparen gedurende de looptijd van de Centraal Beheer hypotheek of door tussentijdse vrijwillige aflossingen.

Nog belangrijk: Als je overweegt om overwaarde op te nemen bij Centraal Beheer, is het belangrijk om te weten dat er naast de rente nog andere kosten kunnen zijn. Hieronder staan enkele kosten die in rekening gebracht kunnen worden:

 1. Advieskosten: Voor het afsluiten van een hypotheek bij Centraal Beheer heb je advies nodig. Hiervoor betaal je advieskosten.
  Heb je kennis van hypotheken? Dan kun je er ook voor kiezen om de hypotheek zonder advies te regelen.
 2. Notariskosten: Voor het afsluiten van een hypotheek moet er een hypotheekakte worden opgesteld. De notariskosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen.
 3. Taxatiekosten: Om de waarde van je huis te bepalen, kan het zijn dat er een taxatierapport nodig is. Ook hier zijn kosten aan verbonden.


Daarnaast is het goed om te weten dat het opnemen van overwaarde met een hypotheek ook risico's met zich meebrengt. Zo kan de rente variabel zijn of de rente vast periode aflopen en kan deze dus stijgen, waardoor de maandlasten hoger worden. Ook is er geen garantie dat je huis in waarde blijft stijgen, waardoor het mogelijk is dat je huis minder waard wordt dan de hoogte van je hypotheek.


Wat zijn de alternatieven voor het opnemen van overwaarde bij Centraal Beheer?


Wat zijn de alternatieven voor het opnemen van overwaarde vragen mensen soms. Er zijn zeker enkele alternatieven, we hebben ze hier voor je op een rijtje gezet: • Als alternatief voor het opnemen van overwaarde via een hypotheek bij Centraal Beheer, kun je overwegen om je huis te verkopen en kleiner te gaan wonen. Hierdoor ontvang je de overwaarde als eenmalige uitkering.
 • Een andere optie is om zelf ergens anders te gaan wonen en je huidige huis aan te houden en te verhuren (mits de middelen daarvoor aanwezig zijn). Hierbij ontvang je maandelijkse huurinkomsten die je kunt gebruiken om je inkomen aan te vullen.
 • Een derde alternatief is om te kijken of je in aanmerking komt voor een zogenaamde verzilverhypotheek. Hierbij kun je de overwaarde van je huis opnemen zonder dat je de lasten van een maandelijkse aflossing hebt. In plaats daarvan wordt de hypotheek pas afgelost als je komt te overlijden of verhuist.
 • Een vierde alternatief is om te sparen of te beleggen om zo een extra buffer op te bouwen voor later. Dit kan een goede optie zijn als je nog niet meteen de behoefte hebt om extra geld vrij te maken.

Het is belangrijk om de verschillende opties goed tegen elkaar af te wegen en te kijken welke het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Een hypotheekspecialist van zelfhypotheekafsluiten.nl kan je hierbij helpen en adviseren wat de beste optie is voor jou.
Wat zijn mogelijke risico's bij de opname van de overwaarde?

Hier zijn 5 risico's waar je aan kunt denken bij het regelen van overwaarde opnemen bij een Centraal Beheer hypotheek:


 • Hogere maandlasten: Als je de overwaarde van je huis opneemt, kan het bedrag dat je maandelijks moet betalen stijgen omdat je een hogere hypotheekschuld hebt.
 • Minder vermogen: Door de overwaarde op te nemen, daalt de waarde van je huis en dus ook je opgebouwde vermogen. Dit kan invloed hebben op je financiële situatie op lange termijn.
 • Rente risico: De rente op een hypotheek kan stijgen waardoor de maandelijkse lasten hoger worden. Ook kan de rente voor de opname van overwaarde hoger zijn dan bij een reguliere hypotheek.
 • Fiscale gevolgen: Het opnemen van overwaarde kan fiscale gevolgen hebben. Als je bijvoorbeeld meer gaat lenen voor consumptieve besteding en dus niet voor woning verbetering dat is dit bedrag niet fiscaal aftrekbaar.
 • Schuld blijft bestaan: Als je de overwaarde opneemt, blijf je zitten met een schuld die je uiteindelijk moet aflossen. Het kan lastig zijn om dit op latere leeftijd te doen, zeker als je inkomen dan lager is.

Overwaarde hypotheek voorbeeld


Stel je voor dat je al jarenlang in een koopwoning woont en je hypotheek (deels) hebt afgelost.


Hierdoor is de waarde van je huis gestegen en heb je overwaarde opgebouwd. Je besluit om deze overwaarde op te nemen via een hypotheek bij Centraal Beheer om bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming te financieren, je kinderen te helpen met de aankoop van een woning, of om te genieten van extra financiële ruimte.


Je neemt contact op met zelfhypotheekafsluiten.nl en bespreekt je plannen met een hypotheekadviseur. Deze zal met je bespreken wat de mogelijkheden zijn voor het opnemen van overwaarde en wat dit betekent voor je maandlasten. De adviseur zal je ook informeren over de rente en de voorwaarden van de Centraal Beheer hypotheek.Indien alles wederzijds duidelijk is wordt de aanvraag door zelfhypotheekafsluiten.nl bij Centraal Beheer ingediend. Als je akkoord gaat met het aanbod en de voorwaarden van Centraal Beheer, wordt de aanvraag beoordeeld. Als Centraal Beheer deze goed heeft beovonden maken zij een bindend aanbod op. Uiteindelijk wordt de hypotheekakte opgemaakt en ondertekend. Hiermee ga je een nieuwe lening aan bij Centraal Beheer, waarbij de overwaarde wordt uitbetaald en je maandelijks aflost en rente betaalt over het opgenomen bedrag.


Belangrijk om te realiseren is dat het opnemen van overwaarde via een hypotheek ook nadelen en risico's met zich meebrengt, zoals hogere maandlasten, een hogere hypotheekschuld en renterisico.


Het is daarom verstandig om je goed te laten adviseren en de voor- en nadelen goed af te wegen voordat je besluit om overwaarde op te nemen via een hypotheek bij Centraal Beheer.


Wat zijn de veelgestelde vragen over overwaarde opnemen op mijn hypotheek?


 1. Kan ik altijd overwaarde opnemen via een hypotheek bij Centraal Beheer? Nee, niet altijd. Of je overwaarde kunt opnemen en hoeveel, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van je woning en de hoogte van je huidige hypotheekschuld. Het is daarom verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekspecialist van zelfhypotheekafsluiten.nl om de mogelijkheden te bespreken.
 2. Wat zijn de voordelen van overwaarde opnemen via een hypotheek bij Centraal Beheer? De voordelen van het opnemen van overwaarde via een hypotheek bij Centraal Beheer zijn onder andere dat je extra financiële ruimte hebt en je kunt investeren in bijvoorbeeld een verbouwing of andere wensen. Ook kun je mogelijk de rente over het opgenomen bedrag fiscaal aftrekken afhankelijk van de aflosvorm en bestedingsdoel.
 3. Wat zijn de nadelen van overwaarde opnemen via een hypotheek bij Centraal Beheer? De nadelen van het opnemen van overwaarde via een hypotheek bij Centraal Beheer zijn onder andere dat je maandlasten hoger worden en dat je een hogere hypotheekschuld hebt.
 4. Hoe wordt de hoogte van de overwaarde bepaald? De hoogte van de overwaarde wordt bepaald door de waarde van je woning minus de hoogte van je huidige hypotheekschuld. Bij het bepalen van de waarde van je woning wordt er een taxatie uitgevoerd.
 5. Kan ik ook een deel van de overwaarde opnemen? Ja, het is mogelijk om een deel van de overwaarde op te nemen via een hypotheek bij Centraal Beheer. Hoeveel je kunt opnemen is afhankelijk van de hoogte van je huidige hypotheekschuld en de waarde van je woning, maar ook je inkomen moet toereikend zijn.
 6. Kan ik de rente voor mijn hypotheek vooraf vastzetten? Ja, bij Centraal Beheerkun je de rente voor je hypotheek vooraf vastzetten voor een bepaalde periode. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en heb je zekerheid over je maandlasten.
 7. Wat gebeurt er als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen? Als je je hypotheek niet meer kunt betalen, kan Centraal Beheer verschillende maatregelen treffen, zoals een betalingsregeling of in het uiterste geval het verkopen van je woning. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de financiële risico's en je maandlasten en om rekening te houden met onverwachte gebeurtenissen.

Interne linkWaarom zou je voor Zelfhypotheekafsluiten.nl kiezen?

Als je overweegt om je overwaarde op te nemen bij de Centraal Beheer, kan dat best een ingewikkelde en tijdrovende klus zijn. Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over alle kosten en risico's die hiermee gepaard gaan. Gelukkig is er een manier om dit proces een stuk makkelijker te maken.


Via Zelfhypotheekafsluiten.nl kun je namelijk snel en eenvoudig je overwaarde opnemen bij de Centraal Beheer, tegen een scherpe en schappelijke prijs. Onze hypotheekspecialisten hebben jarenlange ervaring en staan altijd voor je klaar om je te helpen met al je vragen. Bovendien kun je via het gratis dashboard onbeperkt vragen stellen aan je persoonlijke hypotheekcoach, die je op elk moment van de dag kunt raadplegen. Door te kiezen voor Zelfhypotheekafsluiten.nl bespaar je niet alleen tijd en geld, maar ben je ook verzekerd van een betrouwbaar en deskundig advies. Lees gerust eens de reviews op de website om te zien wat anderen van de dienstverlening vinden en ontdek zelf waarom steeds meer mensen kiezen voor Zelfhypotheekafsluiten.nl.


Je denkt misschien: 'Mooi verhaal, maar ...'.
Lees de reviews van onze tevreden klanten en je zult zien dat zelfhypotheekafsluiten.nl betrouwbaar is. Onze klanten waarderen ons om onze duidelijkheid, snelheid en vriendelijke service.

Heb je meer vragen? Dat kan uiteraard.


Dus waarom wachten? Neem vandaag nog contact op met ons en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het realiseren het opnemen van jouw overwaarde. Kies voor Zelfhypotheekafsluiten.nl en regel de overwaarde opname op een voordelige en professionele manier. Bespaar geld, tijd en moeite met onze makkelijke website en ervaren hypotheekspecialisten. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het realiseren van de overwaarde op jouw woning.

Raadpleeg de klantervaringen en bepaal zelf of je via ons jouw hypotheekzaken wilt regelen.Uiteraard laten we graag weten waar we goed in zijn. We laten daarom het liefst onze klanten zelf aan het woord. Lees en bepaal zelf of je via ons jouw hypotheekzaken wilt regelen. Let op: bevat alleen reviews van échte klanten. Op verzoek van de klanten worden beoordelingen soms geanonimiseerd weergegeven. Alle 597 klantervaringen zijn authentiek en met toestemming van de klant geplaatst.10

Dennis Pronk

31 oktober 2022 om 08:54

De onderhandse verhoging van de hypotheek was snel geregeld. Prima advies van Henry gekregen en de communicatie verliep snel en soepel. Echt een aanrader!

12 situaties waarom klanten kiezen
voor Zelf hypotheek afsluiten

Meer over hypotheken.

Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?