Helder over hypotheekrenteLaatst bijgewerkt op 9 maart 2018

Hypotheekrente verwachting 2018


Gaat de hypotheekrente stijgen of daalt deze nog verder? We zien schommelingen, maar wat houden deze in?
Eén van de redenen voor de lage hypotheekrente op dit moment is de tot nu toe beperkte economische groei in Europa.
Europa heeft te kampen met een lage inflatie. De Centrale Bank probeert de economie te stimuleren door de rentes laag te houden. Ze pompen miljarden in de economie door leningen van financiële instellingen en grote bedrijven op te kopen. De rente op de geld- en kapitaalmarkt worden hierdoor laag gehouden en daarmee ook de hypotheekrente.

De rentebodem van hypotheekrente komt in het vizier

De hypotheekrente is historisch laag geworden. Daar de inflatiedoelstelling van 2% nog niet gehaald is, blijft de ECB de economie aanjagen met lage rentes. Eind 2016 heeft de ECB het opkoopprogramma verlengd tot en met eind 2017. Wel werdt het opkoopvolume verlaagd van 80 naar 60 miljard. De mogelijkheden van de ECB raken uitgeput en er komt steeds meer kritiek van de Noord Europese landen op dit drukkend rentebeleid. Het is niet de verwachting dat de rente in 2018 nog fors verder daalt.
De rentebodem komt daarmee in het vizier. De vraag is wanneer en hoeveel de rente gaat stijgen? We zitten momenteel naar verwachting op een kantelpunt, maar het is nog te vroeg om te spreken van een ommekeer. Dit zal mede bepaald worden of de wereldwijde economische groei doorzet.

Lees meer:

Bekijk actuele hypotheekrente updatesLees meer:

Wat moet ik weten over hypotheekrenteaftrek?

Als je een huis wilt kopen komen er allerlei vragen op je af. Welke hypotheek kan ik het beste afsluiten? Wat worden mijn maandlasten? Hoe hoog is mijn hypotheekrenteaftrek? Kom ik wel in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?


Lees meer:

Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaal je geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Dit kan een mooie besparing zijn.

Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaal je al snel € 2.000,-. Bij ons betaal je voor een execution only hypotheek slechts € 490,- aan bemiddelingskosten van offerte tot notaris. Dit betekent dus een besparing van ongeveer € 1.300,-