Premie bij afsluiten NHG hypotheek kan met 1% omlaag

De Vereniging Eigen Huis vindt dat de borgstellingsprovisie van 1% kopers betalen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan worden verlaagd. De Vereniging Eigen Huis wil graag dat dit op de eerstkomende herziening van de NHG normen doorgevoerd wordt.

  • Het aantal mensen met betalingsproblemen dat een beroep deed op NHG, is afgenomen en ook het gemiddeld uitgekeerde schadebedrag is gedaald. De borgstellingsprovisie kan daarom worden verlaagd. Het eigen vermogen van de NHG is in acht jaar tijd meer dan verdubbeld tot ruim 960 miljoen euro.
  • In 2016 heeft NHG volgens Vereniging Eigen Huis ongeveer 22 procent minder schadeclaims uitgekeerd. Huiseigenaren nemen sneller contact op met hun geldverstrekker als hun hypotheek moeilijker betaalbaar wordt. Het lukt steeds vaker om hun eigen huis te behouden of zonder verlies te verkopen.Vorig jaar werd ongeveer 74 procent van de hypotheken met NHG afgesloten. Geldverstrekkers bieden klanten een rentekorting op een hypotheek met NHG van ongeveer 0,6%. Bij een gedwongen verkoop van de woning dekt de NHG de schade, zodat de voormalige eigenaar in sommige situaties zonder restschuld verder kan. Kopers betalen nu voor de zekerheid van NHG eenmalig een borgstellingsprovisie van 1% van het hypotheekbedrag. Deze premie is aftrekbaar. In 2008 was die borgstellingsprovisie nog 0,45%. In de af gelopen jaren liep de premie op doordat meer mensen in financiële problemen kwamen en hun huis met verlies moesten verkopen.


Hopelijk had u wat aan deze informatie? Door dit artikel te delen, hebben hopelijk ook anderen uit uw netwerk er wat aan.


Zelf een hypotheek afsluiten? ( interessant! )


Een hypotheek afsluiten is voor u geen dagelijkse aangelegenheid. Als u er dan één afsluit, is het belangrijk dat u precies weet waarvoor u kiest. U bent immers zelf verantwoordelijk voor uw keuze en u bepaalt zelf uw financiële toekomst. Erg belangrijk, want als u nu goed over uw leven nadenkt, heeft u straks meer ruimte om ervan te genieten. Maar het kan natuurlijk zijn dat u een vraag hebt.
Onze ervaringsdeskundigen op hypotheekgebied (zo mogen we ze na 12 jaar wel noemen van onze klanten :-), staan dagelijks klaar om mensen zoals u verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Maakt u vandaag ook een start met het afsluiten van een hypotheek zonder verplicht advies? Lees dan hier de 6 tips om zelf een hypotheek af te sluiten.Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaalt u geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaalt u al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...