Hoge WOZ-waarde?
Goede kans op goedkopere hypotheek

De WOZ-waarde van mijn woning is flink verhoogd. Van € 220.000 naar € 242.000. Wat heb ik daar aan? Dat gaat me vast geld kosten. Of toch niet?

Veel mensen grijpen een hogere WOZ-waarde aan om een bezwaar in te dienen. Maar let op, het kan toch de moeite waard zijn om die hoge waarde zo te houden. Je kunt wie waarde namelijk gebruiken om de risico-opslag van je hypotheek te verlagen. Als de hypotheek meer is dan 50 tot 60 procent van de woningwaarde, betaal je namelijk in trappen een hogere rente. Hoe hoger de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe hoger de opslag is die de bank rekent voor het kredietrisico.

‘Stijgende woningprijzen zijn gunstig voor huiseigenaren met een hypotheek’

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om te berekenen hoeveel lokale lasten je schuldig bent. Wie een duurdere woning heeft, betaalt meer. Het gaat om de relatieve waarde van woningen binnen een gemeente. Als je woning bijvoorbeeld 8 procent duurder wordt, dan zegt dat niet zoveel over de hoogte van de lokale lasten. Die kunnen best gelijk blijven.

WOZ-waarde en de lokale lasten


Elk jaar rond februari krijg je als huiseigenaar een beschikking van de gemeente met daarin de WOZ-waarde van de woning. Met de stijgende verkoopprijzen van de laatste jaren leidt dit bij veel mensen er toe dat de WOZ-waarde hoger uitvalt dan vorig jaar. De plaatselijke lasten worden als percentage ten opzichte van die waarde berekend, waardoor ook die hoger uitvallen. Dankzij de mogelijkheid om de hypotheekrente met een lagere risico-opslag te drukken kan het toch de moeite waard zijn om geen bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde en juist contact op te nemen met de geldverstrekker.


Hopelijk had u wat aan deze informatie? Door dit artikel te delen, hebben hopelijk ook anderen uit uw netwerk er wat aan.


Zelf een hypotheek afsluiten? ( interessant! )


Een hypotheek afsluiten is voor u geen dagelijkse aangelegenheid. Als u er dan één afsluit, is het belangrijk dat u precies weet waarvoor u kiest. U bent immers zelf verantwoordelijk voor uw keuze en u bepaalt zelf uw financiële toekomst. Erg belangrijk, want als u nu goed over uw leven nadenkt, heeft u straks meer ruimte om ervan te genieten. Maar het kan natuurlijk zijn dat u een vraag hebt.
Onze ervaringsdeskundigen op hypotheekgebied (zo mogen we ze na 14 jaar wel noemen van onze klanten :-), staan dagelijks klaar om mensen zoals u verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Maakt u vandaag ook een start met het afsluiten van een hypotheek zonder verplicht advies? Lees dan hier de 6 tips om zelf een hypotheek af te sluiten.Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaalt u geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaalt u al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...