Veelgestelde vragen én antwoordenWij helpen een handje.


Heb je dringende vragen? Dit is jouw digitale hulplijn!


Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen, ook wel FAQ. Frequently Asked Questions. Om het je makkelijk te maken hebben we alle veelgestelde vragen in categorieën opgesplitst.

Neem contact met ons op


Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons even weten, zodat we je vraag alsnog kunnen beantwoorden. Dat kan door te bellen, chatten of mailen.


Heb je nu geen tijd? Vul dan het contactformulier in. Dan nemen we later contact met je op.


+-Algemeen
+-Waarom is een eigen dashboard bij Zelfhypotheekafsluiten™ zo handig?

  • Een heel handig vehicle om zelfs in je oriëntatiefase al een beeld te krijgen van je huidige en toekomstige situtatie, de kosten, etc. Door het beantwoorden van gerichte vragen, maak je een begin met het verzamelen van gegevens. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de situatie en kan hierdoor gericht op jouw situatie vragen stellen, informatie verstrekken en indien nodig adviseren

  • Een persoonlijke hypotheekspecialist wordt aan jouw account toegewezen

  • Snellere doorlooptijd

  • Snellere reactietijd en persoonlijk en direct contact.

  • Je krijgt direct een seintje als er een update is of als de verstrekker informatie van je nodig heeft.

  • Je hypotheekaanvraag volgen in je hypotheekportal

  • Alle benodigde documenten eenvoudig uploaden


+-Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij de annuïteitenhypotheek blijft de maandelijkse aflossing de hele looptijd hetzelfde. Alleen de samenstelling van de aflossing veranderd. In het begin is het deel rente dat je aflost relatief groot en naarmate de hypotheek duurt, wordt het gedeelte aflossing van de hypotheekschuld steeds groter. Dit levert in de beginfase in hoger belastingvoordeel op. In de loop van de tijd wordt de netto maandlast hoger. Houd daar rekening mee.





Ontdek het verschil tussen lineair en annuïtair


+-Uit welke hypotheekvormen kan ik kiezen?
Als starter

Annuïtair (box I/rente aftrekbaar)
Lineair (box I/rente aftrekbaar)
Aflossingsvrij (box III/rente niet aftrekbaar)


Al doorstromer met overgangsrecht oud regime (voor 1-1-2013)

Annuïtair
Lineair
Aflossingsvrij (nu wel box I)
Banksparen (SEW)
Beleggingspolis
Krediethypotheek
Leven Hypotheek
Leven/combi
Spaarhypotheek
Overbruggingshypotheek
+-Zijn er voordelen als je starter bent op de woningmarkt?
Ja zeker, als je nog nooit eerder een woning hebt gekocht, dan heb je om voor rente-aftrek in aanmerking te komen, kort gezegd de keuze uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Gefeliciteerd, je hebt nog een voordeel als starter:
Je hebt het voordeel dat het online hypotheek regelen een stuk makkelijker is. Veel starters kiezen ervoor om zelf de hypotheek te regelen zonder hypotheekadvies.
+-Wat houdt aftrek hypotheekrente in?
Bij de aftrek hypotheekrente mag je de rente en kosten, betaald voor geldleningen die je hebt afgesloten voor het kopen van je eigen huis of voor de verbetering of het onderhoud van je huis aftrekken van de belasting. Dit geldt onder voorwaarden voor maximaal 30 jaar, wat ook de meest voorkomende looptijd van een afgesloten hypotheek is.

Ook aftrekbaar zijn normaliter o.a.:
* notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
* bouwrente vanaf de periode dat de koopovereenkomst is gesloten
* taxatiekosten - als deze nodig waren voor het verkrijgen van een hypotheek
* advies- en bemiddelingskosten
* kosten van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) aanvraag
* boeterente

Meer weten over hypotheekrente?

+-Hoe kan ik contact opnemen met Zelfhypotheekafsluiten.nl?
Je kunt met Zelf hypotheek afsluiten in contact komen kan op de volgende manier:



Whatsapp met Lester

Bel direct 0577 408 000

Mail je vraag naar info@zelfhypotheekafsluiten.nl
+-Waar moet ik opletten bij het aanleveren van een legitimatiebewijs?
Bij een de hypotheekaanvraag vraagt de hypotheekverstrekker om een geldig legitimatiebewijs. Er zitten behoorlijk wat eisen aan de manier waarop je jouw legitimatiebewijs moet aanleveren. Daarom hebben we de top 5 aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Lees hier de top5 aandachtspunten voor het aanleveren van een kopie-legitimatiebewijs.
+-Wat is marktrente?
De marktrente is de rente zoals deze op een bepaald moment op de kapitaalmarkt en de geldmarkt geldt.
+-Hoe kan ik de maximale hypotheek met NHG berekenen?

Wil je een woning kopen? Of heb je verbouwplannen? Dan is het handig om te weten hoeveel geld je op basis van je eigen specifieke situatie maximaal kunt lenen met NHG.



Met de online tool van NHG kun je een indicatie krijgen van de maximale hypotheek met NHG op basis van jouw financiële situatie.



Bereken maximale hypotheek met NHG


+-Hoe kan ik maximale hypotheek berekenen?
De maximale hypotheek kun je berekenen met de online tool van BerekenHet.nl. BerekenHet.nl is 100% onafhankelijk en levert online financiële tools. BerekenHet.nl is niet verbonden aan enige bank, verzekeraar of financieel advieskantoor.



Met deze online tool kun je zelf de maximale hypotheek op basis van de in 2016 geldende wettelijke normen en rekenregels. Ook wordt de maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) berekend en getoond.





Bereken maximale hypotheek



Let op: het berekenen van een maximale hypotheek zegt niets over de vraag of je deze ook daadwerkelijk kunt betalen met jouw uitgavenpatroon.
+-Wat is de actuele hypotheekrente?
De actuele hypotheekrente kun je bepalen met de online tool van Zelfhypotheekafsluiten.nl.



Wat is op dit moment de actuele hypotheekrente? Wat is mijn laagste hypotheekrente?


Met deze online tool krijg je een overzicht van wat de laagste hypotheekrente ongeveer is in jouw specifieke situatie.



Bereken actuele hypotheekrente
+-Welke rentevormen zijn er?
Boeterente

Wanneer er meer wordt afgelost dan in de hypotheekovereenkomst is vastgesteld of boetevrij is toegestaan of bij het te laat of helemaal niet betalen van de maandelijke hypotheeklast, kan boeterente worden berekend.



Hypotheekrente

Hypotheekrente is de vergoeding die men verschuldigd is voor de hypothecaire lening. Hypotheekrente is aftrekbaar van het belastbare inkomen.



Nominale rente

De nominale rente is het tarief dat je ziet staan in de rentelijsten van de hypotheekverstrekkers. Het nominale rentetarief bepaalt welk bedrag er van jouw rekening wordt afgeschreven. In dit tarief wordt geen rekening gehouden met een aantal kostenposten die in rekening worden gebracht, zoals afsluitkosten.



Effectieve rente

De effectieve rente kan verschillen van de nominale rente, doordat bij een financieel product de rente op een ander tijdstip wordt betaald dan na een jaar en doordat kosten in rekening worden gebracht. Effectieve rente is een goede manier om verschillende financiële producten met elkaar te vergelijken.



Oriëntatierente

Bij oriëntatierente kan de hypotheek binnen een periode van twee jaar een keer kosteloos worden aangepast als de rente daalt. Meestal geldt daarna een rentevast- periode van tien jaar.
+-Wat is NHG
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een borg of garantstelling die door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) wordt afgegeven voor een hypotheek. Voor het bedrag van de borgstelling kan de koper altijd een hypotheek afsluiten. Het inkomen van de koper, de lening en de woning moeten voldoen aan de normen van het WEW. De aanvraag loopt via de geldverstrekker of de tussenpersoon waar de hypotheek wordt afgesloten. Opvolger van de gemeentegarantie. Wanneer je voldoet aan de NHG-eisen dan geven zij een garantie af aan de geldverstrekker. Doordat de geldverstrekker zo zeker weet dat zij haar geld terug ontvangt, verstrekken zij een rentekorting van gemiddeld 0,30%. Aan het verkrijgen van NHG zijn kosten verbonden.
+-Wat is een aflossingsvrije hypotheek?
Dit is een voordelige hypotheekvorm, doordat u alleen rente betaalt. Bij deze hypotheekvorm wordt niet afgelost op de hypotheeksom, er wordt slechts rente betaald over het geleende bedrag. Doordat u gedurende de looptijd van deze hypotheek nog niets aflost is uw belastingvoordeel hierdoor maximaal.


Let op: Niet iedereen kan deze hypotheek afsluiten en er blijft altijd een restschuld bestaan.
+-Wat is een lineaire hypotheek?
Een lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm die er bestaat. Elke periode, dit kan een maand, kwartaal of jaar zijn, wordt tijdens de looptijd een vast bedrag afgelost. Deze aflossing is zo opgebouwd dat tijdens de looptijd de lening lineair wordt afgelost. Bij een lineaire hypotheek van €300.000 wordt dan in 30 jaar elk jaar €10.000 afgelost. Er moet alleen rente worden voldaan over de restant schuld. Het eerste termijnbedrag is bij deze vorm het hoogst en daalt elke periode. Dit is in de hele looptijd de goedkoopste hypotheekvorm.
+-Wat is een spaarhypotheek?
Een spaarhypotheek bestaat uit twee delen: een aflossingsvrije hypotheek en een spaarhypotheek met spaarverzekering. Dit spaargedeelte is bedoeld om in dertig jaar het volledige hypotheekbedrag opgebouwd te hebben. Zo kun je op dat moment je hypotheek in één keer aflossen. De bankspaarhypotheek en beleggingshypotheek zijn varianten.
+-Wanneer ben je een doorstromer of oversluiter?

Wil je een hypotheek afsluiten en heb je al een koopwoning (gehad)? Dan noemen we je een ‘doorstromer’. Wil je jouw hypotheek oversluiten? Dan noemen we je een 'oversluiter'. Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten (eventueel in combinatie met een -extra- deel annuïteiten- of lineaire hypotheek), dan kun je mogelijk ook een hypotheek afsluiten via Execution Only.


+-Wanneer ben je een starter?
Als je voor het eerst een woning wilt kopen, dan kun je om voor renteaftrek in aanmerking te komen kiezen uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Dit maakt het makkelijker en daarom kiezen steeds meer mensen voor Execution Only. Dus stellen ze zelf hun hypotheek samen en sluiten deze af zonder hypotheekadvies.
+-Kan ik mijn hypotheek verlengen?
Het is bijna altijd mogelijk de looptijd van de hypotheek te verlengen bij je eigen hypotheekverstrekker. Soms eist de hypotheekverstrekker dan dat een deel van de hypotheek annuïtair wordt afgelost.

Heb je er al over nagedacht dat de hypotheek oversluiten ook interessant kan zijn? Een hypotheek oversluiten kan interessant zijn als bij een andere hypotheekverstrekker de hypotheekrente lager is.
+-Ben ik die 490 euro al kwijt bij de online hypotheekaanvraag of krijg ik eerst een offerte?

Je krijgt inderdaad eerst de offerte. Je betaalt pas na het passeren bij de notaris of na finaal akkoord.


+-Ik kan niet inloggen op ZELF, wat is het probleem?

Lees hier alle stappen die je kunt uitvoeren als je niet kunt inloggen.


+-Wat is de ABA-constructie?

Kan ik boeterente ontlopen door mijn woning ‘fictief’ te verkopen? Als een hypotheek wordt afgelost door het verkopen van de woning, wordt er bij de meeste geldverstrekkers geen boeterente in rekening gebracht. De ABA-constructie houdt in dat de woning wordt verkocht door A aan B, maar vervolgens binnen korte tijd weer wordt terug verkocht. Door B aan A. De gedachte is dat in deze constructie de lening zonder boeterente kan worden afgelost en een nieuwe hypotheek tegen lagere rente kan worden afgesloten. De intentie is dus geen daadwerkelijke verkoop. Het wordt dus een fictieve verkoop. Sommige consumenten hopen door middel van de ABA-constructie de boeterente die betaald moet worden bij het vervroegd aflossen van een woninghypotheek te ontlopen. Onder andere de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) waarschuwt voor de risico’s die verbonden zijn aan deze constructie, het fictief verkopen van de eigen woning. Lees hier meer over de nadelen en risico's van de ABA-constructie.


+-Wat zijn de nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek?

De regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn gewijzigd. Er gelden nu andere voorwaarden voor de: * Hypotheekofferte * Boeterente Lees meer over de nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek.


+-Hypotheek zonder advies
+-Wat kost het afsluiten van een Execution Only Hypotheek?
Voor het afsluiten van een hypotheek zonder hypotheekadvies (Execution Only) betaal je aan Zelfhypotheekafsluiten.nl slechts € 490 bemiddelingskosten van offerte tot notaris! Dit tarief geldt voor starters, oversluiters en doorstromers en voor mensen die hun hypotheek willen verhogen.

Voor sommige hypotheken die een beetje buiten de standaard vallen (bijvoorbeeld een extra lening op een bestaande hypotheek, of een tweede hypotheek op hetzelfde huis) vragen we een extra vergoeding van € 100.

Daarnaast is in sommige gevallen sprake van serviceprovider-kosten om een specifieke hypotheek te kunnen afsluiten. In die gevallen rekenen we een extra vergoeding van € 100 tot € 175. In een enkel geval kan dit oplopen tot € 395. Vanzelfsprekend krijg je dat vooraf te horen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Indien je dit per se niet wilt betalen, dan laten we die aanbieders gewoon links liggen. Bedenk wel… deze op het eerste gezicht duurdere oplossingen zijn niet per se onvoordelig. Als er bijvoorbeeld maandelijks gunstige rentetarieven tegenover staan, kan het tóch interessant zijn om voor deze hypotheek te kiezen die eenmalig wat meer rekent. Lees hier meer uitleg over aanvullende kosten.

Soms extra kosten voor zelfstandig ondernemers
Een hypotheek aanvragen voor een zelfstandige is soms meer werk. Het beoordelen van jaarrekeningen kost extra tijd. De meeste geldverstrekkers vragen om externe inkomensverklaring, van bijvoorbeeld Raadhuys, Pentrax, Overviewz of Zakelijk Inkomen. Veel geldverstrekkers hebben afspraken gemaakt met één of meerdere externe partijen om op basis van het door hen gewenste acceptatiebeleid een inkomensverklaring af te geven. In dat geval brengen wij geen extra kosten in rekening, omdat dit ook voor ons werk bespaart. In sommige situaties waarbij de geldverstrekker zelf het toetsinkomen bepaalt, is het voor ons meer werk. Voor het het samen uitpluizen van je financiële situatie rekenen we dan zelfstandige opslag € 250.

Zie de pagina Onze tarieven voor een verdere toelichting op eventuele bijkomende kosten.
+-Wanneer is het zelf hypotheek afsluiten via Execution Only verantwoord?
Als je echt voldoende inzicht in financiële zaken en hypotheken hebt, loop je niet zonder meer een extra risico. Dit kun je het beste zelf inschatten. Heb je ervaring met hypotheken afsluiten? Heb je voldoende inzicht in financiële zaken of werk je er dagelijks mee? Kun je de vragen van de Checklist met JA beantwoorden, dan is Execution Only voor jou wellicht een mooie manier om makkelijk geld te besparen. De kennis- en ervaringstoets is niet voor niets een wettelijke plicht. Wij beoordelen ook nog in jouw belang. Schatten wij in dat het niet verantwoord is op basis van de uitkomst van de toets, dan zullen we niet overgaan tot bemiddeling.
+-Kan ik mijn volgende hypotheek oversluiten op basis van Execution Only?
Heb je al een koopwoning (gehad)? Wil je een andere woning of wil je de huidige hypotheek oversluiten? Dat kan ook op basis van Execution Only. Eventueel in combinatie met een aanvullende annuïteiten- of lineaire hypotheek.
+-Kan ik een hypotheek afsluiten zonder adviseur?
Dat kan als je verstand hebt van hypotheken. Je kunt dan online, zonder advies, zelf je hypotheek afsluiten. Dit heet execution only.
+-Ben ik die 490 euro al kwijt bij de online aanvraag of krijg ik eerst een offerte?

Je krijgt inderdaad eerst de offerte. Je betaalt pas na het passeren bij de notaris of na finaal akkoord.

+-Begeleiding en tips bij huis kopen
+-Ik wil een huis kopen, hoe kan Zelf hypotheek afsluiten mij helpen?

Het team van Zelf hypotheek afsluiten biedt je onbeperkte aankoopbegeleiding en dus een aankoopgarantie. Wij verzorgen de onderhandelingen om het huis voor de laagste mogelijke prijs aan te kopen. Je kunt hierbij de service die je van een makelaar gewend bent verwachten. Lees hier meer over aankoopbegeleiding en hoe je dit in gang kunt zetten.







+-Ik heb een taxatierapport nodig, hoe kan Zelf hypotheek afsluiten mij helpen?

Het team van Zelf hypotheek afsluiten biedt je een gevalideerd NWWI taxatierapport welke door alle hypotheekverstrekkers geaccepteerd worden.


Je kunt het taxatierapport hier aanvragen. Na het invullen van je contactgegevens nemen wij telefonisch contact op om de aanvraag in behandeling te nemen. Voor spoedaanvragen rekenen wij €75,- extra.


Lees hier meer over de tarieven van een taxatierapport en hoe je dit kunt regelen.

+-Ik wil een bouwkundige keuring laten uitvoeren, hoe kan Zelf hypotheek afsluiten mij helpen?

Het team van Zelf hypotheek afsluiten biedt je een bouwkundig rapport opgesteld door ervaren en onafhankelijke bouwkundigen met kennis van de lokale- en regionale markt.


Je kunt de bouwkundige keuring hier aanvragen. Na het invullen van je contactgegevens nemen wij telefonisch contact op om de aanvraag in behandeling te nemen. Voor spoedaanvragen rekenen wij €75,- extra.


Lees hier meer over de tarieven van een bouwkundige keuring en hoe je dit kunt regelen.





+-Ik wil een energielabel voor mijn woning regelen, hoe kan Zelf hypotheek afsluiten mij helpen?

We bieden je een officieel NTA8800 energielabel voor alle typen woningen opgesteld door ervaren en onafhankelijke energieadviseurs met kennis van de lokale- en regionale markt. Je kunt het energielabel hier aanvragen. Na het invullen van je contactgegevens nemen wij telefonisch contact op om de aanvraag in behandeling te nemen. Voor spoedaanvragen rekenen wij €75,- extra.


Lees hier meer over de tarieven van een energielabel voor je woning en hoe je dit kunt regelen.




+-Begeleiding en tips bij huis verkopen
+-Ik wil een huis verkopen, hoe kan Zelf hypotheek afsluiten mij helpen?

Het team van Zelf hypotheek afsluiten verkoopt je huis voor de hoogste prijs. Inclusief: waardebepaling, professionele foto’s, plaatsing op Funda, bezichtigingen, onderhandelingen, koopovereenkomst en begeleiding naar de notaris. Ervaar de service die je van een makelaar mag verwachten. Je kunt de verkoop van het huis hier starten. Na het invullen van je contactgegevens sturen wij je de opdracht tot dienstverlening om de verkoop van het huis te starten.

Lees hier meer over aankoopbegeleiding en hoe je dit in gang kunt zetten. Lees hier meer over verkoopbegeleiding en hoe je dit in gang kunt zetten.

+-Verzekering
+-Wat is een levensverzekering?
Een levensverzekering is een overeenkomst tot het doen van uitkeringen door een verzekeraar tegen premiebetaling door de verzekeringnemer, in verband met leven of overlijden van de verzekerde.

Overlijdensrisicoverzekering
Overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een afgesproken bedrag bij overlijden uitkeert, waarmee (een deel van) de hypotheek wordt afgelost.
+-AOV ZZP
+-Waarom heb ik als ZZP'er een AOV nodig?

Als ZZP'er ben jij zelf verantwoordelijk voor je inkomen, ook als je ziek of arbeidsongeschikt wordt. Een AOV beschermt jouw financiën door een uitkering te bieden als je niet kunt werken vanwege ziekte of een ongeval. Het geeft je gemoedsrust en zekerheid dat je inkomstenstroom blijft, zelfs als je niet kunt werken.


+-Hoeveel kost een AOV voor mij als ZZP'er?

De kosten van een AOV variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, beroep, gezondheid, gewenste dekking en eigen risicoperiode. Over het algemeen geldt: hoe jonger en gezonder je bent, hoe lager de premie. Het is verstandig om verschillende opties te vergelijken om een AOV te vinden die past bij jouw behoeften en budget.



Ontdek onze beste aanbieders voor jouw AOV en bereken online je premie.



+-Is een AOV verplicht voor ZZP'ers?

Nee, een AOV is niet verplicht voor ZZP'ers. In tegenstelling tot werknemers in loondienst ben jij als zelfstandige niet automatisch gedekt door een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is echter sterk aan te raden er een af te sluiten om jezelf te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.


+-Wat gebeurt er als ik al gezondheidsproblemen heb? Kan ik dan nog steeds een AOV afsluiten?

Ja, je kunt nog steeds een AOV afsluiten als je al gezondheidsproblemen hebt, maar houd er rekening mee dat dit van invloed kan zijn op de hoogte van de premie of op eventuele uitsluitingen in de dekking. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over je gezondheid bij het afsluiten van de verzekering om problemen bij het indienen van een claim te voorkomen.


+-Wat is het eigen risico bij een AOV en hoe kies ik dit?

Het eigen risico, ook wel de wachttijd genoemd, is de periode tussen het moment dat je arbeidsongeschikt raakt en het moment waarop de uitkering begint. Dit kan variëren van een paar weken tot een paar jaar. Hoe langer het eigen risico dat je kiest, hoe lager de premie. Over het algemeen wordt aangeraden om een eigen risico te kiezen dat past bij jouw financiële reserves en hoe lang je zonder inkomen zou kunnen overleven.


+-Als ik nu een AOV heb, is het dan een idee om over te stappen naar ZZUPER, om geld te besparen?

Het hangt ervan af wat je zoekt: ZZUPER biedt geen AOV en keert geen maandelijkse uitkering uit voor een langere periode. ZZUPER biedt een goede dekking tegen een scherpe maandpremie. En als jou iets overkomt wat binnen de ZZUPER dekking valt, dan keert ZZUPER een geldbedrag ineens uit. Als dat is wat jij zoekt, dan biedt ZZUPER een betaalbaar alternatief voor een AOV.


+-Is het ZZUPER vangnet een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Nee. Maar ZZUPER is wel hét betaalbare alternatief voor zo'n AOV. Een belangrijk verschil is onder andere dat ZZUPER kijkt naar het verlies van mobiliteit, armfunctionaliteit en zintuigen, of het krijgen van een ernstige ziekte, en dat niet koppelen aan het soort werk dat je doet. Een ander verschil is dat ZZUPER een eenmalige uitkering verstrekt in plaats van een maandelijkse uitkering, omdat de meeste zzp'ers hier de voorkeur aan geven. Met dat bedrag kunnen ze zelf bepalen hoe ze dat het beste kunnen besteden.


+-Als ik reeds een AOV heb, heeft het dan zin om een aanvullende verzekering af te sluiten bij ZZUPER?

Dat is zeker mogelijk. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel premie je maandelijks wilt betalen voor een financieel vangnet. Dat is een persoonlijke afweging. Als je, naast de zekerheden die een gewone AOV je biedt, tevens wilt profiteren van een groot geldbedrag ineens als jou iets overkomt, dan kun je besluiten om tevens een verzekering bij ZZUPER af te sluiten. Je bent dan echt maximaal verzekerd. En aangezien je bij ZZUPER voor een paar tientjes per maand al een verzekering kunt afsluiten, is dit zeker het overwegen waard.


+-Generatiehypotheek
+-Wat is een generatiehypotheek?

Door middel van een generatiehypotheek kunnen (groot) ouders hun kind tijdelijk financieel bijstaan bij het afsluiten van een hypotheek. Ouders of grootouders tekenen voor het gedeelte van de hypotheek dat hun kind niet zelfstandig kan dragen.

Verdien je als jonge huiseigenaar na verloop van tijd genoeg geld? Dan wordt de hypotheek aangepast en op jouw naam gezet. Aan deze termijn zitten per geldverstrekker andere voorwaarden. Geef even een seintje als je hier meer over wilt weten.


+-Welke banken bieden een generatiehypotheek?

Door de tijd heen varieert het welke banken mogelijkheden bieden om als ouders borg te staan. Op dit moment zijn er enkele banken die de generatiehypotheek aanbieden waarbij jouw ouders meetekenen en zo garant staan voor jouw hypotheek. Wil je weten welke banken in jouw situatie geschikt zijn? Breng jouw online hypotheekprofiel in kaart of stuur een whatsapp, mailtje of doe even een belletje.


+-Wat zijn de nadelen van een generatiehypotheek?

  • Je kunt voor een generatiehypotheek slechts bij enkele geldverstrekkers terecht. Andere kant is, je hebt uiteindelijk maar één geldverstrekker nodig.

  • Meer lenen is meer risico. Dat geldt voor jou als voor je groot- ouders. Ook krijg je met een generatiehypotheek geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

  • Door een generatiehypotheek ben je financieel gebonden aan elkaar. Dit kan problemen geven bij een onverhoopte familieruzie. Daar zit niemand op te wachten uiteraard, maar leg daarom alle afspraken rondom de generatiehypotheek goed vast.

Ondanks de nadelen is het zeker interessant om jouw mogelijkheden te onderzoeken of een generatiehypotheek wat jou is. Ouders en grootouders hebben meerdere mogelijkheden hun (klein)kind te helpen, bijvoorbeeld met een schenking of een familiehypotheek. Neem gerust even contact op voor nog meer mogelijkheden.

+-Wat zijn de voordelen van een generatiehypotheek?

Het grootste voordeel is dat de Generatiehypotheek jou financiële hulp biedt bij het kopen van een huis door steun van je ouders of grootouders. Hierdoor kun je meer lenen en vergroot je de kansen op de woningmarkt. De betrokkenheid van oudere generaties kan zelfs leiden tot gunstigere hypotheekvoorwaarden, zoals lagere rentetarieven of soepelere betalingsregelingen.


Benieuwd naar de mogelijkheden?
Onze hypotheekadviseur helpt je graag.


Bespreek vrijblijvend de mogelijkheden met één van onze specialisten. Want wat het meest voordelig is hangt helemaal af van je huidige hypotheek. Heb je momenteel hoge hypotheekrente, dan is het mogelijk interessant om een nieuwe rente te kiezen als deze momenteel lager is. Maar ook de hypotheekvorm speelt een rol. Is deze lineair, annuïtair of aflossingsvrij? Onze hypotheekadviseurs nemen de tijd om jouw situatie door te nemen en je vragen te beantwoorden. Helemaal vrijblijvend en kosteloos. Je bepaalt helemaal zelf of je de hypotheek via ons regelt.

Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?