Wat zijn de mogelijkheden van een hypotheek voor ZZP'ersWat zijn de mogelijkheden?


Wat zijn de mogelijkheden van een hypotheek voor ZZP'ers


Als het om hypotheken en ZZP’ers gaat, doen vaak de wildste verhalen de ronde. Waar let een bank op? Is het in deze tijden überhaupt wel mogelijk om als zelfstandige ondernemer een hypotheek te krijgen? En zo ja, hoe kun je dan de kans op goedkeuring van jouw aanvraag vergroten?

Wat is de maximale hypotheek op je nieuwe huis?


Heb je een nieuw droomhuis op het oog? Dan wil je ook weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij ons kun je zelf jouw maximale hypotheek berekenen met je bruto jaarinkomen en dat van je
-eventuele- partner. Zo'n online berekening geeft je een idee van wat je kunt lenen.




4 Punten om te weten hoe het zit


  1. Toon drie opeenvolgende jaarrekeningen Als eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een startende ondernemer en een ZZP’er die al jarenlang actief is. Voor een jonge startende ondernemer kan het soms inderdaad lastiger zijn om een hypotheek te krijgen.

    Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie - en of je bijvoorbeeld samenwoont met iemand die wel in vaste dienst werkt - en of je over een financiële buffer beschikt die toereikend is. De meeste banken vragen om jaarcijfers van de laatste drie jaar, zodat ze jouw inkomen kunnen berekenen.

    Als startende ondernemer heb je wat jouw onderneming betreft deze cijfers nog niet. Los van deze jaarcijfers kijkt de bank ook naar de verwachtingen van de branche waarin je werkt, hoe je de kansen op werk inschat, hoeveel opdrachtgevers je hebt en verwacht te krijgen, of je eigen spaargeld meebrengt, of je (studie)schulden hebt en of je eventueel plannen hebt om weer in loondienst te gaan werken.

  2. Overtuig de bank Er zijn overigens best uitzonderingen mogelijk als je nog geen drie jaarrekeningen kunt laten zien. Probeer je bank te overtuigen van het feit dat jouw inkomen bestendig genoeg is om de hypotheek te betalen en dat jouw toekomstperspectief en groeimogelijkheden gunstig zijn.

    In dat geval kan de bank namelijk besluiten om jou ook in de beginnende fase van jouw onderneming een hypotheek te verstrekken. Het is dan belangrijk een deskundige te vragen om een goed onderbouwde winstvoorspelling te maken op basis van deze cijfers.

  3. Hypotheek is gebaseerd op je gemiddelde inkomen Ben je al langer actief als zelfstandig ondernemer en wil je een huis kopen? Dan berekent de bank in de meeste gevallen jouw gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Let op: de banken kijken hiervoor niet naar jouw omzet, maar naar je nettowinst

    Het is afhankelijk van de bank welke methode wordt gehanteerd. Sommige banken nemen het gemiddelde van de nettowinst van de laatste drie jaar, andere banken laten het laatste jaar het zwaarst tellen (1x nettowinst jaar 1 + 2x nettowinst jaar 2 + 3x nettowinst jaar 3: dit bedrag wordt door 6 gedeeld).

  4. Ondernemer dient meer spaargeld mee te nemen Voor de ondernemer is het nog altijd moeilijker om een hypotheek af te sluiten dan voor personen in loondienst. Dit ondanks de recente maatregelen. Verschillende banken bieden mogelijkheden om al binnen een paar jaar zelfstandigheid een hypotheek af te sluiten. Toch blijkt dat de zelfstandige gemiddeld genomen wel meer spaargeld dient mee te brengen dan iemand in vaste dienst.

    Een aantal van de banken gaat uit van 90% van het gemiddelde inkomen over 3 jaar, als een indicatie voor het ‘vaste’ inkomen van een ondernemer. Dit betekent in de praktijk dat de ondernemers veel minder mogelijkheden hebben om een hypotheek af te sluiten dan iemand met een vaste baan. De 10% minder inkomen leidt er toe dat er fors minder kan worden geleend, waardoor een huis net buiten het bereik zou kunnen vallen. Enige uitzondering hierop geldt voor de ondernemer die voldoende spaargeld achter de hand heeft. In dat geval zijn de banken sneller bereid om door de onzekerheid van het bestaan als zelfstandige heen te kijken en toch mogelijkheden voor een hogere hypotheek te bieden.

    Het blijkt bijvoorbeeld dat ondernemers die in ieder geval €10.000 vrij besteedbaar spaargeld achter de hand houden na een financiering van 5 - 10% van de woning op basis van spaargeld veel meer mogelijkheden hebben tot een hypotheek.

Bespaar met execution only. Het inrichten van je huis kost al genoeg

Ben jij starter op de woningmarkt, heb jij wel geld gespaard, wil je geld besparen en heb jij je goed verdiept in de hypotheekmaterie? Dan zou je een hypotheek kunnen afsluiten op basis van execution only (zonder advies). Hierdoor bespaar je direct op de kosten die nodig zijn voor het afsluiten van een hypotheek. Hierdoor blijft er meer van jouw spaargeld over waardoor je meer eigen geld overhoudt voor het inrichten van jouw eerste huis. Met de onderstaande informatie geven wij wat meer inzicht in het zelf afsluiten van een hypotheek.

Execution only, voor als je het zelf wel weet


Execution only is bedoeld voor mensen die goed op de hoogte zijn van alle ins en outs over hypotheken en die weten welke hypotheekvorm, rente vaste periode en geldverstrekker het beste bij hen past. De aanvrager is en blijft zelf verantwoordelijk voor de gemaakte keuzes. Bij het afsluiten van uw hypotheek o.b.v. execution only, bieden wij dus alleen het door de aanvrager gekozen product aan, onder voorwaarde dat wij samenwerken met de financiële dienstverlener van de gevraagde keuze. Wij bemiddelen alleen in de totstandkoming van de overeenkomst tussen de aanvrager en de financiële dienstverlener. Wij benadrukken uitdrukkelijk, dat wij in de situatie van execution only alleen de administratieve afhandeling en bemiddeling verzorgen van de door de aanvrager gemaakte keuze betreffende de hypotheek en/of aanvullende producten. Er wordt door ons geen advies gegeven bij het zelf afsluiten van de hypotheek. Dat betekent dus ook dat wij ook geen advieskosten berekenen. Meer weten over het zelf afsluiten van een hypotheek? Neem gerust contact met ons op of ga gelijk aan de slag.




Voordelen van Zelf hypotheek afsluiten

Onze voordelen voor jou op een rijtje:


  1. Alles wat je zelf kunt doen, bespaar je op de afsluitkosten.
  2. Je hypotheekaanvraag volg je in de hypotheekportal.
  3. Alle benodigde documenten eenvoudig uploaden.
  4. Korte lijntjes met de aan jou gekoppelde hypotheekadviseur via chat, whatsapp, mail of telefoon.
  5. Je betaalt pas als alles in kannen en kruiken is (finaal akkoord).

Voorkom dubbele lasten!
als het even kan...


Soms gebeurt het dat mensen een volgende woning al kopen voordat ze hun huidige woning al hebben verkocht. Als je dit ook van plan bent, is het goed om na te gaan of je dit - en hoelang - je dit financieel kunt bolwerken. Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Grote kans dat je straks dubbele lasten hebt. Soms kan je je lopende hypotheek tijdelijk omzetten naar aflossingsvrij, zodat je minder dubbele lasten hebt tijdens de bouw. Wil je hier meer over weten? Stel vrijblijvend al je vragen aan onze hypotheekadviseurs.

Heb je advies nodig?


Dan raden we je aan om hulp te vragen aan één van onze hypotheekadviseurs. Dat is handig als je bijvoorbeeld wil weten welke hypotheek het beste bij je past of als je benieuwd bent of je een huis kan kopen zonder eigen geld. Wij zijn 100% onafhankelijk en bij ons heb je keuze uit 51 geldverstrekkers.


Waarom een hypotheekadviseur?


Als je een hypotheek afsluit, kan het zijn dat je een hypotheekadviseur nodig hebt. Deze weet alles over hypotheken. Met de kennis die hij heeft, helpt hij jou een hypotheek te vinden die bij je past. Dat hoeft niet, maar het kan wel. Onze adviseur kijkt naar je persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt hij met jou naar het huis dat je wil kopen en berekent jouw maximale hypotheek. Ook bespreekt hij met je of het interessant is om de huidige hypotheek mee te verhuizen of welke nieuwe hypotheekvorm en rentevorm bij jou passen.


Dit bespreekt een onafhankelijk hypotheekadviseur met je:

  • Wel of niet de huidige hypotheek meeverhuizen naar mijn nieuwe woning
  • De hoogte van de hypotheek en de maandlasten die hierbij horen
  • Hoelang je de rente wil vastzetten (de rentevastperiode)
  • De hypotheekvorm, zoals een Annuïteiten Hypotheek, Lineaire Hypotheek of een combinatie
  • Mogelijke verzekeringen
  • Wel of geen Nationale Hypotheek Garantie
    ​​​​​​​

Heb je zoiets van, dat weet ik allemaal wel?

Dan kun je ervoor kiezen om een hypotheek zonder advies te regelen. Het makkelijkste kun je dan een account aanmaken. Een account kost je niets, maar levert je een hoop gemak op!

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Onze hypotheekadviseur helpt je graag.


Bespreek vrijblijvend de mogelijkheden met één van onze specialisten. Want wat het meest voordelig is hangt helemaal af van je huidige hypotheek. Heb je momenteel hoge hypotheekrente, dan is het mogelijk interessant om een nieuwe rente te kiezen als deze momenteel lager is. Maar ook de hypotheekvorm speelt een rol. Is deze lineair, annuïtair of aflossingsvrij? Onze hypotheekadviseurs nemen de tijd om jouw situatie door te nemen en je vragen te beantwoorden. Helemaal vrijblijvend en kosteloos. Je bepaalt helemaal zelf of je de hypotheek via ons regelt.

Let op: niet alleen de rente is belangrijk!

Je bent misschien geneigd om vooral te focussen op de laagste hypotheekrente. Maar duik ook goed in de kleine lettertjes van een nieuwe hypotheek. Passen de voorwaarden van de nieuwe hypotheek wel goed bij de huidige én toekomstige persoonlijke situatie?

Ben je benieuwd naar de actuele hypotheekrentes?

We gaan in eenvoudige stappen kijken wat je de hypotheekrente is voor je nieuwe hypotheek. Kies de gewenste hypotheekvorm etc en krijg inzage in de hypotheekrentes. Bekijk hier de actuele hypotheekrente.

0

jaar ervaring als dé hypotheekspecialist

0

hypotheekafsluiters
via dit platform

0

persoonlijke situaties om voor ons te kiezen

0

gemiddelde klantbeoordeling

Waar moet je zoal op letten als je een ander huis wilt kopen?


Er komt veel kijken bij het aankopen van een ander huis. Gelukkig heb je al ervaring met je eerdere woning. Uiteraard helpen wij je graag verder en vertellen je waar je in ieder geval op moet letten bij de samenstelling van de hypotheek voor je nieuwe huis.


Wij helpen je ook graag met vragen als:

  • Is het interessant om mijn huidige hypotheek - of een deel ervan - mee te nemen?
  • Hoeveel kan ik maximaal lenen?
  • Welke voorwaarden zijn belangrijk?
  • Welke geldverstrekker (keuze uit 51) heeft het beste aanbod voor mij?
  • Is Nationale Hypotheekgarantie (NHG) mogelijk in mijn situatie?
  • Hoelang duurt een hypotheekaanvraag van A tot Z?
  • Hoeveel bedragen de eventueel bijkomende kosten?
  • Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?