Helder over hypotheekrenteLaatst bijgewerkt op 2 mei 2016

Wat moet ik weten over hypotheekrenteaftrek?

Als je een huis wilt kopen komen er allerlei vragen op je af. Welke hypotheek kan ik het beste afsluiten? Wat worden mijn maandlasten? Hoe hoog is mijn hypotheekrenteaftrek? Kom ik wel in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?

Om slimme en dus verstandige beslissingen te kunnen nemen bij het zelf afsluiten van een hypotheek, is het belangrijk dat je heldere en overzichtelijke informatie krijgt! Dus daarom hieronder de belangrijkste informatie over hypotheekrenteaftrek voor jou!Bekijk het filmpje 'Helder over hypotheekrenteaftrek' (Bron: www.redactiepartners.nl).

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek afsluit ga je rente en aflossing betalen aan je geldverstrekker. Je betaalt dus hypotheekrente. Deze rente kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar maken van je belastbaar inkomen. Dit heet in de volksmond: hypotheekrenteaftrek.
Het gevolg van deze aftrekbaarheid: je betaalt minder inkomstenbelasting en je netto maandlasten worden hierdoor lager.

Kom ik in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?

Je komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je een hypotheek afsluit met een direct aflossing. Althans, dat geldt voor nieuw af te sluiten hypotheken na 1 januari 2013. Direct aflossing kan met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Je lost dan binnen 30 jaar maandelijks op je hypotheek af. Na 30 jaar heb je geen hypotheekschuld meer.

Je komt in principe in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek:
  • als je een hypotheek afsluit voor het kopen van een eigen huis.
  • als je een hypotheek afsluit voor de verbouwing of onderhoud van je huis.


Als je een deel van de hypotheek gebruikt voor het kopen van het interieur voor je nieuwe huis, dan mag je de rente van je hypotheek voor dat deel niet aftrekken.

Hoe vraag ik hypotheekrente aftrek aan?

Hypotheekrente kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Dit gebeurt vaak bij je jaarlijkse belastingaangifte. Je krijgt het één keer per jaar terug of je krijgt maandelijks een voorschot van de Belastingdienst.

Zitten er nadelen aan hypotheekrente aftrek?

Ja, er zitten ook nadelen aan de hypotheekrente aftrek. Je kunt hypotheekrente maximaal 30 jaar (of 360 maanden voor hypotheken afgesloten na 1 januari 2013) aftrekbaar maken van je inkomen in box 1. Dat is op zich een hele tijd natuurlijk en normaliter los je een hypotheek binnen 30 jaar af. Maar toch.. na 30 jaar krijg je dit belastingvoordeel niet meer. Iets om rekening mee te houden dus.

Verder wordt hypotheekrenteaftrek door sommige politieke partijen, experts en adviseurs als een maatschappelijk probleem gezien. Door de hypotheekrenteaftrek zijn de kosten voor de overheid de laatste tientallen jaren flink gestegen.

Hoe komt dit?

Dankzij de hypotheekrenteaftrek kunnen meer mensen een huis kopen. Doordat de maandlasten door de hypotheekrenteaftrek omlaag gaan, kunnen meer mensen een (hogere) hypotheek krijgen. De laatste 50 jaar is de gemiddelde prijs van huizen fors gestegen. Met hogere hypotheken krijgen dus steeds meer mensen een groot belastingvoordeel. Daardoor zijn de kosten voor de overheid behoorlijk gestegen. Volgens deskundigen is dit in de toekomst niet vol te houden.
Bovendien draagt de hypotheekrenteaftrek bij aan de stijging van de huizenprijzen. Het wordt dan voor starters vaak te duur om hun 1e huis te kopen.

Zou de hypotheekrenteaftrek afgeschaft moeten of gaan worden?

Huizen worden vaak te duur zonder het voordeel van hypotheekrenteaftrek.
Voor huiseigenaren zal het maandelijks budget dan veel kleiner worden. Maar de te betalen hypotheekrente blijft hetzelfde. Dus komen ze in financiële problemen. Ze moeten hun huis verkopen. Maar andere mensen vinden de prijs te hoog zonder het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Als ze het huis met verlies verkopen, houden ze een schuld over die ze moeten aflossen bij de bank.
Kortom: het houden van het huis is te duur, maar verkopen is ook geen oplossing.

Het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek zal een groot probleem vormen voor veel huiseigenaren. Het is dan ook een probleem voor de economie. Om de hypotheekrente zonder meer en ineens af te schaffen lijkt onverstandig. Wat er dan wel moet gebeuren, daarover bestaan veel verschillende ideeën.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaal je geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Dit kan een mooie besparing zijn.

Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaal je al snel € 2.000,-. Bij ons betaal je voor een execution only hypotheek slechts € 490,- aan bemiddelingskosten van offerte tot notaris. Dit betekent dus een besparing van ongeveer € 1.300,-

Lees het hele artikel