Overwaarde huis opnemenWe vertellen je meer.

Heb je een huis zonder hypotheek
en wil je de overwaarde opnemen?


Als je een huis hebt zonder hypotheek dan heb je veel financiële mogelijkheden. Als huizenbezitter in Nederland is de kans groot dat je te maken krijgt met overwaarde. Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheekschuld. Wanneer de waarde van je huis stijgt, bijvoorbeeld door een gunstige woningmarkt, dan neemt ook je overwaarde toe. Dit kan interessant zijn als je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een verbouwing, studie van kinderen of een wereldreis.


Een manier om de overwaarde van je huis te benutten, is door deze op te nemen. Dit betekent dat je een deel van de overwaarde omzet in contant geld. Maar hoe werkt dit precies? En wat zijn de voor- en nadelen van het opnemen van overwaarde? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer.

Op deze pagina vind je:


Uitleg over het opnemen van overwaarde:

Hoe werkt overwaarde van een huis opnemen?


Als je de overwaarde van je huis wilt opnemen, zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder bespreken we de gangbaarste opties:


1. Hypotheek onderhands verhogen
Een van de meest voorkomende manieren om overwaarde op te nemen, is door je hypotheek onderhands te verhogen. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af, waarbij je een hoger bedrag leent dan je huidige hypotheek. Het extra geleende bedrag kun je gebruiken om bijvoorbeeld een verbouwing te financieren of je kinderen te helpen met hun studie.


Het voordeel van het verhogen van je hypotheek is dat je in veel gevallen kunt profiteren van de lage rentestanden. Daarnaast hoef je geen nieuwe lening af te sluiten, wat administratief gezien makkelijker is. Wel moet je er rekening mee houden dat het verhogen van je hypotheek ook betekent dat je maandelijkse lasten hoger worden.


2. Tweede hypotheek
Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een tweede inschrijving. Hierbij blijft je huidige hypotheek in stand, maar sluit je een nieuwe hypotheek af voor het bedrag dat je wilt lenen. Dit is vooral interessant als je niet je hele overwaarde wilt opnemen, maar bijvoorbeeld alleen een deel daarvan.


3. Verzilverhypotheek
Een minder bekende optie is de verzilverhypotheek. Dit is een hypotheek waarbij je de overwaarde van je huis kunt opnemen zonder maandelijkse aflossing. Je hoeft dus geen geld terug te betalen zolang je in het huis blijft wonen. De rente wordt wel bijgeschreven bij de hypotheekschuld.


Het voordeel van een verzilverhypotheek is dat je de overwaarde van je huis kunt benutten zonder dat je maandelijkse lasten stijgen. Daarnaast hoef je geen geld terug te betalen zolang je in het huis blijft wonen. Wel moet je er rekening mee houden dat de rente bij de hypotheekschuld wordt opgeteld, waardoor je schuld langzaam groeit. Bij verkoop van het huis moet de hypotheekschuld worden terugbetaald.


4. Verkopen en terughuren
Een andere optie is om je huis te verkopen en terug te huren. Hierbij verkoop je je huis aan een organisatie die gespecialiseerd is in het opkopen van huizen en deze vervolgens verhuurt. Je kunt vervolgens in het huis blijven wonen tegen een maandelijkse huurprijs. Het bedrag dat je ontvangt voor de verkoop van je huis kun je gebruiken om bijvoorbeeld een wereldreis te maken of je pensioen aan te vullen.


Het voordeel van verkopen en terughuren is dat je direct beschikt over het bedrag dat je ontvangt voor de verkoop van je huis. Daarnaast hoef je geen geld terug te betalen en heb je geen zorgen meer over het onderhoud van je huis. Wel moet je er rekening mee houden dat je niet langer de eigenaar bent van je huis en dat de huurprijs kan stijgen.

Interne linkVoor- en nadelen van overwaarde huis opnemen

Het opnemen van de overwaarde van je huis kan interessant zijn, maar brengt ook voor- en nadelen met zich mee. Hieronder bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen.


Voordelen

 • Je kunt de overwaarde van je huis benutten voor bijvoorbeeld een verbouwing, studie van kinderen of een wereldreis.
 • Je profiteert mogelijk van lage rentestanden, vooral bij het verhogen van je hypotheek.
 • Je hebt direct beschikking over het bedrag dat je ontvangt voor de verkoop van je huis bij verkopen en terug huren.

Nadelen

 • Je maandelijkse lasten kunnen stijgen, afhankelijk van de optie die je kiest.
 • Bij het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek moet je rekening houden met hogere aflossingskosten.
 • Bij een verzilverhypotheek groeit je schuld door de bijgeschreven rente bij de hypotheekschuld.
 • Bij verkopen en terug huren ben je niet langer de eigenaar van je huis en kan de huurprijs stijgen.

Conclusie

Het opnemen van de overwaarde van je huis kan interessant zijn als je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een verbouwing, studie van kinderen of een wereldreis. Er zijn verschillende mogelijkheden om de overwaarde op te nemen, zoals het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen van elke optie en advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw situatie.


Interne linkVeelgestelde vragen over overwaarde huis opnemen

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het opnemen van overwaarde van je huis.

 • Kan ik altijd de overwaarde van mijn huis opnemen?
  Nee, niet altijd. Je kunt alleen de overwaarde van je huis opnemen als de waarde van je huis hoger is dan de hoogte van je hypotheekschuld. Daarnaast zijn er verschillende voorwaarden verbonden aan het opnemen van overwaarde, afhankelijk van de optie die je kiest.

 • Wat gebeurt er met mijn hypotheekrente als ik mijn hypotheek verhoog?
  Als je je hypotheek verhoogt, kan dit gevolgen hebben voor je hypotheekrente. Je hypotheekverstrekker kan bijvoorbeeld een hogere rente rekenen op het extra geleende bedrag. Het is daarom verstandig om goed te vergelijken welke hypotheekverstrekker de beste voorwaarden biedt.

 • Hoeveel kan ik maximaal lenen bij het opnemen van overwaarde?
  Hoeveel je kunt lenen bij het opnemen van overwaarde is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je inkomen en de waarde van je huis. Het is verstandig om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen.

 • Wat gebeurt er met mijn overwaarde als ik mijn huis verkoop?
  Als je je huis verkoopt, wordt de overwaarde van je huis automatisch uitbetaald. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen of je pensioen aan te vullen.

 • Wat is een verzilverhypotheek?
  Een verzilverhypotheek is een hypotheek waarbij je de overwaarde van je huis kunt opnemen zonder maandelijkse aflossing. Je hoeft dus geen geld terug te betalen zolang je in het huis blijft wonen. De rente wordt wel bijgeschreven bij de hypotheekschuld.


Heb je meer vragen? Dat kan uiteraard.


Het kan natuurlijk ook zijn dat je minder zeker bent over je eigen kennisniveau op het gebied van hypotheken en daarom liever meer steun krijgt van een ervaren hypotheekadviseur. In dat geval kies je niet voor een Execution Only Hypotheek, maar voor een van onze andere pakketten. Er is een optie met zelf aanvragen in combinatie met online advies, en een full service optie, waarbij je echt van het begin tot het einde samen met een eigen professionele hypotheekadviseur het proces doorloopt. Dat is natuurlijk duurder dan Execution Only, maar nog steeds voordeliger dan veel andere – vaak minder ervaren – hypotheekadviseurs.

12 situaties waarom klanten kiezen
voor Zelf hypotheek afsluiten

Raadpleeg de klantervaringen en bepaal zelf of je via ons jouw hypotheekzaken wilt regelen.Uiteraard laten we graag weten waar we goed in zijn. We laten daarom het liefst onze klanten zelf aan het woord. Lees en bepaal zelf of je via ons jouw hypotheekzaken wilt regelen. Let op: bevat alleen reviews van échte klanten. Op verzoek van de klanten worden beoordelingen soms geanonimiseerd weergegeven. Alle 597 klantervaringen zijn authentiek en met toestemming van de klant geplaatst.10

Jos Leiden

19 oktober 2022 om 21:12

Voor de 2e keer dat ik een hypotheek afsluit met hulp van Henry. Binnen een paar weken een hypotheek + overbrugging geregeld voor een erg scherpe rente. Erg prettige ervaring. Als ik nog een 3e keer een hypotheek nodig heb kom ik zeker terug.

Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?