Lees wat de gevolgen zijn op het afsluiten van een hypotheek bij de inwerkingtreding van wetswijzigingen als gevolg van de Europese hypothekenrichtlijn, de Mortgage Credit Directive (MCD).Publicatiedatum: 26 april 2016
Laatst bijgewerkt op: 5 september 2016


Wat zijn de gevolgen van de Europese hypothekenrichtlijn en NHG?

De zomer komt eraan.
En daarmee nadert ook de inwerkingtreding van wetswijzigingen als gevolg van de Europese hypothekenrichtlijn, de Mortgage Credit Directive (MCD).

Voor hypotheken zonder en met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben de wetswijzigingen gevolgen.
Hypotheekoffertes mogen in beide situaties niet meer onder voorbehouden worden uitgebracht. De datum van het uitbrengen van de bindende offerte heeft dan gevolgen voor de praktijk: deze datum is namelijk bepalend voor het toetsmoment, de geldigheid van alle hiervoor benodigde stukken en de op dat moment geldende voorwaarden en normen.
Wat zijn nu concreet de gevolgen van de MCD voor NHG?


Uitgangspunten na inwerkingtreding

De uitgangspunten - na inwerkingtreding van de wet - zijn door de verantwoordelijke voor NHG, het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), vastgesteld. Deze zijn vastgesteld na overleg met de markt en het Rijk en zien er (samengevat) als volgt uit:
  1. Datum aanvraag is uitgangspunt voor voorwaarden en normen De consument moet zo vroeg mogelijk zekerheid hebben over de voorwaarden en normen die van toepassing zijn voor de offerte. Dat moment wordt vastgesteld als de datum aanvraag van de offerte;
  2. Datum bindend aanbod is toetsmoment De kredietwaardigheid van de aanvrager moet volgens de richtlijn zijn getoetst, voordat er een bindende offerte wordt uitgebracht. De datum van uitbrengen van het bindend aanbod wordt dat toetsmoment;
  3. Geldigheid benodigde stukken Voor de geldigheid van de benodigde stukken, wordt de datum van het bindend aanbod leidend. Volgens het WEW sluit dit aan bij een veilige en verantwoorde financiering van de consument.
  4. Maximale periode tussen aanvraagmoment en passeren De maximale periode tussen het moment van aanvragen en het laten passeren van de offerte is twaalf maanden. Hiermee wordt voorkomen dat leningen niet worden verstrekt op grond van verouderde voorwaarden en normen.


Overgangsperiode
Tot 1 januari 2017 gaat een overgangstermijn gelden, met betrekking tot de geldigheid van de benodigde stukken. Tot die datum geldt nog de datum aanvraag in plaats van de datum van het bindend aanbod voor de geldigheid van stukken. Praktisch gezien betekent dit 1 januari 2017 dat op het aanvraagmoment de volgende stukken niet ouder mogen zijn dan:
  • de werkgeversverklaring en salarisstrook niet ouder dan 3 maanden;
  • het taxatierapport niet ouder dan 6 maanden; en
  • het bouwkundig rapport niet ouder dan 12 maanden.


Lees ook: Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaal je geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Dit kan een mooie besparing zijn.
Lees het hele verhaal

Meer weten over het zelf afsluiten van een hypotheek? Neem gerust contact met ons op of ga gelijk aan de slag.

Wil je direct aan de slag?

Direct regelen