Bespaartip: sluit zelf je hypotheek af.


Ga aan de slag en doe de online kennistest

Ben jij in staat om zonder advies een hypotheek af te sluiten?
Dit is een belangrijke vraag voor jou, maar ook voor ons.
Om een antwoord te krijgen doe je de online kennistest.

Start met de online zelftest


Voor bijna alle financiële producten is deze toets verplicht, voor bijvoorbeeld een hypotheek, pensioenaanvulling of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er is geen standaard kennis & ervaringstoets. Deze kan per financiële dienstverlener verschillen.

Je moet voldoende kennis hebben over hypotheken en je eigen financiële huishouding, om een goede keuze te kunnen maken. Dat vinden niet alleen wij, ook de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en de wetgever vinden dat. Daarom ben je verplicht om een kennis- en ervaringstoets te maken voordat je een hypotheek afsluit. Wij beoordelen deze toets en besluiten daarna of wij tot bemiddeling willen overgaan. Deze toets stelt vragen over:
- jouw kennis van financiële producten
- je inzicht in de risico’s en de gevolgen voor je eigen financiële situatie
- je behoefte aan advies bij het aanschaffen van het product

Wat als ik de kennis & ervaringstoets niet haal?
De uitslag van deze toets is niet bindend. Maar het kan grote negatieve gevolgen hebben als achteraf blijkt dat je het verkeerde product hebt afgesloten.

Daarom vinden wij de uitkomst van de toets wel van belang. We willen je graag helpen, maar niet van de wal in de sloot. Dus als blijkt dat jouw kennis en ervaring onvoldoende is, dan nemen wij je opdracht voor ‘execution only’ niet in behandeling. In plaats daarvan geven we je graag advies. Wij staan naast je en helpen je ook dan graag verder. We zoeken ‘samen’ naar het best passende product afgestemd op jouw situatie.

Wil je aan de slag?
Hier alvast een aantal vragen, die je jezelf kunt stellen:

- Weet je hoe het product werkt, wat de voorwaarden zijn en weet je of dit past bij je eigen (financiële) situatie?
- Wat gebeurt er met je financiële producten, bijvoorbeeld een hypotheek, als je gaat scheiden, jij of je partner werkeloos of arbeidsongeschikt wordt? Weet je of je de maandlasten van je hypotheek dan bijvoorbeeld nog kan betalen?
- Weet je hoeveel pensioen je gaat ontvangen en hoeveel aanvulling je zou willen opbouwen?
- Is je hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost of moet je naast de hypotheek zelf nog vermogen opbouwen?

Start met de online zelftest


Als je echt voldoende inzicht in financiële zaken en hypotheken hebt, loop je niet zonder meer een extra risico. Dit kun je het beste zelf inschatten. Heb je ervaring met hypotheken afsluiten? Heb je voldoende inzicht in financiële zaken of werk je er dagelijks mee? Kun je de vragen van de Checklist met JA beantwoorden, dan is Execution Only voor jou wellicht een mooie manier om makkelijk geld te besparen. De kennis & ervaringstoets is niet voor niets een wettelijke plicht. Wij beoordelen ook nog in jouw belang. Schatten wij in dat het niet verantwoord is op basis van de uitkomst van de toets, dan zullen we niet overgaan tot bemiddeling.


Voor het afsluiten van een hypotheek zonder hypotheekadvies (Execution Only) betaal je aan 'ZELF Hypotheek Afsluiten' slechts € 490,- bemiddelingskosten van offerte tot notaris.