Waarom de helft van de Nederlanders het een goede tijd vindt om een huis te kopen

Ben jij ook bezig met het oriënteren op een hypotheek?
Als dat niet zo is, dan hoeft u niet verder te lezen. Want in dit artikel bevat 6 redenen waarom het interessant is om juist in 2017 een hypotheek af te sluiten.

Ook geven we een aantal concrete (besparing)tips waarop u moet letten als u een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Met deze tips kunt u zelf al snel zo’n 1.000 euro in uw portemonnee houden als u een nieuwe hypotheek afsluit.

6 voordelen als u in 2017 een nieuwe hypotheek afsluit

 1. Als u nu een woning koopt, kunt u rekenen op lage(re) maandlasten. Het herstel van de huizenmarkt wordt met name gedreven door de lage hypotheekrente van dit moment. De hypotheekrente stijgt licht, maar ze is nog steeds historisch laag. Wilt u in 2017 ook profiteren van de lage hypotheekrente? Sla dan nu uw slag!
 2. De nieuwe hypotheekregels van 2017 maken het wellicht makkelijker voor u om een hypotheek af te sluiten
 3. Huren wordt elk jaar duurder en nieuwbouw blijft achter.
 4. Er is meer vertrouwen in de woningmarkt en in de eigen financiën.
 5. Meer hypotheken komen boven water, waardoor de mogelijkheden om te kopen groter worden
 6. Als u het kopen van een woning langere tijd hebt uitgesteld, is het nu de goede tijd om uw slag te slaanDe huizenmarkt zit sinds 2014 in de lift. Het afgelopen jaar mag echter met recht een recordjaar genoemd worden. Opnieuw werden meer huizen verkocht dan voorgaande jaren. Met 214.793 verkochte koopwoningen is dit het grootste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de woningmarkt cijfers bijhoudt.

Ook de huizenprijzen stijden. De piek lag vorig jaar op het einde van het jaar. In 2016 steeg de huizenprijs gemiddeld met 5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit kwam voornamelijk door de lage hypotheekrente en de achterblijvende bouw. Daarnaast zorgde de bloei van de economie voor vertrouwen bij huizenkopers. Er zijn natuurlijk altijd regionale verschillen. Het herstel was dan ook vooral zichtbaar in de grotere steden.


Waarom dragen de nieuwe hypotheekregels van 2017 bij aan woningverkopen?Het is te verwachten dat ook dit jaar veel woningen worden gekocht. De wijzigingen in de hypotheekregels voor 2017 dragen daar zeker aan bij.

 • De inkomensnormen voor veel huishoudens zijn sinds 1 januari minder knellend
 • Het tweede inkomen gaat meer meetellen
 • De schenkingsvrijstelling wordt verruimd
  Lees meer over tips bij zelf hypotheek afsluiten
 • De NHG-grens is sinds 1 januari omhoog gegaan van € 231.000,- naar € 245.000,-.
 • Voor woningen met energiebesparende voorzieningen ligt het bedrag op bijna € 260.000,-. Nu NHG het normbedrag verhoogt, kunnen weer meer kopers gebruik maken van de regeling.
 • Zzp'ers komen eerder in aanmerking voor een Nationale Hypotheek Garantie, al na 1 jaar zelfstandigheid in plaats van na 3 jaar.
  Lees meer over hypotheek afsluiten voor zzp'ers

Wat is de verwachting voor de huizenmarkt in 2017?

De economen van Rabobank verwachten een stijging van de huizenprijs tussen 5% en 7%. Het aantal transacties stijgt naar verwachting naar 200.000 tot 220.000 aankopen.

ABN AMRO verwacht een stijging van de huizenprijs van 3%. De stijging van het aantal woningverkopen zal volgens de bank beduidend lager uitvallen dan vorig jaar.

Voor onze verwachting voor de huizenmarkt in 2017 kijken we naar de factoren die het huidige herstel bevorderen. We zien echter ook een keerzijde van de snelle groei van het afgelopen jaar.

Waarom blijft een huis kopen aantrekkelijk?

 1. Wat doet de hypotheekrente in 2017? Een rentedaling zoals vorig jaar verwachten we niet. Daarnaast is een rentestijging niet uitgesloten. Toch is de hypotheekrente nog steeds historisch laag waardoor een huis kopen in 2017 aantrekkelijk blijft.
  Lees meer over hypotheekrente verwachting 2017.
 2. De economische vooruitzichten voor 2017 zijn goed. De koopkracht stijgt en de werkloosheid daalt, blijkt uit de Macro Economische Verkenning. Ook is het consumentenvertrouwen begin 2017 opnieuw toegenomen.


Kortom: de factoren die het afgelopen jaar voor de groei op de huizenmarkt hebben geleid, blijven ook in 2017 aanwezig.

Steeds meer mensen willen een huis kopen

 1. Er komt steeds meer vraag naar koopwoningen
  De doelgroep die een huis kan of wil kopen groeit. In 2017 stijgen opnieuw de huren, gemiddeld met 2,5% en 4% voor de hoge inkomens. Dit zal een nieuwe groep huurders ertoe bewegen de stap naar een koopwoning te zetten.
 2. Door de stijging van de huizenprijs komt er meer hypotheken boven water, dus dit zorgt voor een nieuwe inhaalvraag. Dus mensen die het kopen van een nieuw huis lang hebben uitgesteld, maar er nu weer de mogelijkheid voor hebben.
 3. Een mogelijk nieuwe groep op de huizenmark in 2017 worden de werkenden zonder vast contract, bijvoorbeeld flexwerkers en ZZP-ers. Voor hen zijn de hypotheekmogelijkheden dit jaar groter geworden.

De vraag naar koopwoningen blijft dus groeien in 2017.

Maar het aanbod op de huizenmarkt blijft achter

Het aanbod op de huizenmarkt blijft achter bij de vraag. Dit is gunstig voor huizenbezitters die hun huis te koop hebben staan of gaan zetten. Zij verkopen de woning sneller tegen een hogere prijs. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk dat een koper de vraagprijs biedt of zelfs meer. De huizenprijs in 2017 zal door de blijvend grote vraag verder stijgen.

Het aantal huizen dat te koop staat is niet voldoende om aan de toegenomen vraag te voldoen. Daarnaast sluiten vraag en aanbod niet goed op elkaar aan. Zo hebben starters die graag in de populaire grote (studenten)steden willen wonen moeite om een woning te vinden. Het aantal transacties op de huizenmarkt zal door het gebrek aan aanbod in 2017 lager uitkomen dan vorig jaar.

Er dreigt een tekort aan nieuwbouw woningen


Diverse gemeenten en marktpartijen realiseren te weinig nieuwbouwwoningen waardoor het woningtekort in enkele regio’s verder oploopt. Dit zegt de NEPROM, branchevereniging van projectontwikkelaars.
In 2016 steeg de productie in de bouw met 7% tot €62 miljard, vooral dankzij de woningbouw. In 2016 zijn ongeveer 54.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. In 2015 en 2016 stegen de investeringen in de woningbouw met 50%. Ook de vooruitzichten voor 2017 en 2018 zien er goed uit. In de jaren daarna kan de bouwsector rekenen op een groei van ongeveer 2% per jaar. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB)

Kopen blijft dus aantrekkelijk... maar let op!

Een woning kopen blijft ook in 2017 aantrekkelijk. Het herstel van de woningmarkt is echter geen zekerheid of definitief. Juist de sterke groei (hype) van de markt op dit moment kan later voor problemen zorgen:

 1. De grote vraag naar koopwoningen kan voor oververhitting van de huizenmarkt zorgen. Dit kan kopers ertoe bewegen risico’s te nemen om toch een woning te kunnen kopen.
 2. Door de lage hypotheekrente kunnen kopers meer lenen. Dit kan zorgen voor onnatuurlijke stijging van de huizenprijs. Bij de hypotheeknormen voor 2017 wordt hier rekening mee gehouden.
 3. De huizenprijs stijgt niet in elke regio. De Nederlandse woningmarkt kent grote verschillen tussen krimp- en groeiregio’s.


Een flinke besparing door zelf uw hypotheek af te sluiten

Het is aan jou om het hoofd koel te houden en realistisch te kijken naar uw eigen financiële situatie, nu en in de toekomst.

Bent u hypotheek-technisch goed onderlegd? Of kent u iemand in uw netwerk (vader of broer bijvoorbeeld) die hypotheek-technisch goed onderlegd is? Dan hebben we een mooie besparingstip voor u.

We bieden de mogelijkheid dat u uw hypotheek zelf online regelt (of wellicht heeft u een goede kennis die hypotheek-technisch goed onderlegd is en u hiermee helpt). We hebben in ieder geval een handige tool zodat u niet alleen veel geld bespaart, maar het scheelt u ook veel gedoe. Een eigen hypotheek afsluiten is interessant voor iedereen die op het punt staat een huis te kopen of oversluiten en (veel) geld wil besparen op hoge kosten voor hypotheekadvies.

Hoeveel kunt u besparen op advieskosten?
Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaalt u geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaalt u al snel € 2.000,-. Als u een hypotheek zelf regelt, betaalt u slechts € 490,- aan bemiddelingskosten van offerte tot notaris. Dit is al gauw een besparing van zo’n € 1.300,-

Klinkt best interessant... maar hoe werkt zelf hypotheek afsluiten eigenlijk?
Brengt eens voor uzelf uw financiële mogelijkheden in kaart en doe de online kennis- en ervaringstoets. Wie weet levert u dat een mooie besparing op!
Lees meer over hoe zelf hypotheek afsluiten werkt.

Hopelijk had u wat aan deze informatie? Door dit artikel te delen, hebben hopelijk ook anderen uit uw netwerk er wat aan.


Zelf een hypotheek afsluiten? ( interessant! )


Een hypotheek afsluiten is voor u geen dagelijkse aangelegenheid. Als u er dan één afsluit, is het belangrijk dat u precies weet waarvoor u kiest. U bent immers zelf verantwoordelijk voor uw keuze en u bepaalt zelf uw financiële toekomst. Erg belangrijk, want als u nu goed over uw leven nadenkt, heeft u straks meer ruimte om ervan te genieten. Maar het kan natuurlijk zijn dat u een vraag hebt.
Onze ervaringsdeskundigen op hypotheekgebied (zo mogen we ze na 12 jaar wel noemen van onze klanten :-), staan dagelijks klaar om mensen zoals u verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Maakt u vandaag ook een start met het afsluiten van een hypotheek zonder verplicht advies? Lees dan hier de 6 tips om zelf een hypotheek af te sluiten.Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaalt u geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaalt u al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...