StartersleningWat is het en hoe werkt het?

Starterslening.


Het kopen van je eerste huis kan een spannende, maar ook uitdagende ervaring zijn. Het is een belangrijke mijlpaal die zorgvuldige planning, onderzoek en, het belangrijkste, financiering vereist. Voor veel eerste huis kopers in Nederland kan het verkrijgen van een hypotheek een uitdagende en soms onmogelijke taak zijn. De hoge huizenprijzen en strikte leenvoorwaarden maken het moeilijk om goedgekeurd te worden voor een hypotheek.


Gelukkig is er een levenslijn voor degenen die moeite hebben om op de woningmarkt te komen - starterslening. Dit speciale leningprogramma is in Nederland geïntroduceerd om eerste huis kopers te helpen de financiële obstakels bij de aankoop van hun eerste huis te overwinnen. In dit artikel zullen we bespreken wat starterslening is, hoe het werkt en wie in aanmerking komt om een aanvraag in te dienen.

Interne linkWat is een starterslening?

Starterslening is een uniek leningprogramma dat speciaal is ontworpen om eerste huis kopers te helpen bij de aankoop van hun eerste woning in Nederland. Het is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse overheid, gemeenten en woningcorporaties. Het programma werd voor het eerst geïntroduceerd in 2007 en heeft sindsdien duizenden eerste huis kopers geholpen hun droom van eigenwoningbezit te verwezenlijken.

Starterslening is in wezen een tweede hypotheek die je afsluit naast je eerste hypotheek. De lening wordt verstrekt tegen een lage rente en is meestal rentevrij gedurende de eerste drie jaar. Het leenbedrag varieert afhankelijk van de gemeente waarin je de woning koopt, maar ligt doorgaans tussen €10.000 en €40.000.


Interne linkHoe werkt een starterslening?

De lening is onderworpen aan bepaalde voorwaarden en criteria. De woning moet bijvoorbeeld je hoofdverblijfplaats zijn en je moet voor het eerst een huis kopen. Bovendien mag het geleende bedrag niet hoger zijn dan de aankoopprijs van het onroerend goed en moet je een primaire hypotheek hebben. De lening is de eerste drie jaar rentevrij, daarna betaal je een lage rente.


Interne linkVoorwaarden starterslening

Om in aanmerking te komen voor starterslening, moet je aan de volgende criteria voldoen:

 • Eerste huis koper zijn
 • Ten minste 18 jaar oud zijn
 • Een geldige Nederlandse verblijfsvergunning of paspoort hebben
 • Een vast inkomen hebben
 • In staat zijn om een primaire hypotheek van een erkende Nederlandse geldverstrekker te verkrijgen
 • Een woning kopen in een deelnemende gemeente
 • Voldoen aan de inkomens- en aankoopprijscriteria die door je gemeente zijn vastgesteld

Interne linkHoe vraag je een starterslening aan?

Om starterslening aan te vragen, dien je de volgende stappen te volgen:

 1. Controleer of jouw gemeente starterslening aanbiedt en of je aan de criteria voldoet.
 2. Neem contact op met jouw gemeente of een woningcorporatie die deelneemt aan het programma om een aanvraagformulier te verkrijgen.
 3. Vul het aanvraagformulier in en verstrek alle benodigde documentatie, zoals bewijs van inkomen en een hypotheekaanbod.
 4. Dien je aanvraag in bij de gemeente of woningcorporatie.
 5. Wacht op goedkeuring. De verwerkingstijd varieert afhankelijk van de gemeente.

Rente Starterslening
De Starterslening heeft standaard een rentevaste periode van 15 jaar. De maximale looptijd is 30 jaar. Om op de hoogte te blijven van de rente van de Starterslening verwijzen wij je graag naar de website van SVN. Hier vind je de actuele rentetarieven terug van de Starterslening.

Veelgestelde vragen over de starterslening


Vraag 1: Wat zijn de voordelen van de starterslening?

Starterslening kan helpen bij het overbruggen van de kloof tussen wat je kunt lenen en wat je nodig hebt om je eerste huis te kopen. De lage rente en de rentevrije periode van drie jaar kunnen ook bijdragen aan het verlagen van de maandelijkse hypotheeklasten.


Vraag 2: Moet ik de lening terugbetalen?

Ja, de lening moet worden terugbetaald. Na de rentevrije periode van drie jaar begin je rente te betalen over het geleende bedrag. Je hebt meestal 30 jaar om de lening terug te betalen.


Vraag 3: Wat gebeurt er als ik mijn huis verkoop?

​​​​​​​Als je jouw huis verkoopt, moet je de starterslening terugbetalen. Het bedrag dat je terugbetaalt, is afhankelijk van de waarde van het huis op het moment van verkoop.

Kom je er niet uit? We helpen graag.


Bespreek vrijblijvend je situatie met één van onze specialisten. Wij nemen de tijd om dit soort vragen te beantwoorden. Helemaal vrijblijvend en kosteloos.

Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?