Hypotheek onderhands verhogenWat moet ik allemaal regelen?

Trots op hypotheekpeiling Consumentenbond: Goedkoopste Execution Only

Ik wil mijn hypotheek
onderhands ophogen. Kan dat?


Dat kan als je bij het afsluiten van je huidige hypotheek een afspraak met je hypotheekverstrekker hebt gemaakt en je een hoger bedrag (hogere hypothecaire inschrijving) op je hypotheekakte het laten zetten dan het bedrag dat je in eerste instantie hebt geleend. Als je dit resterende bedrag op een later moment nodig hebt, dan kun je dat opnemen zonder dat je hiervoor naar de notaris moet om een notariële akte te laten maken. Dat scheelt behoorlijk in de kosten als een bezoek aan de notaris niet nodig is.

Hoeveel kosten bespaar ik op een onderhandse opname?


Gemiddeld bespaar je zo’n 1.000 euro. Dat komt omdat er geen nieuwe hypotheekakte bij de notaris gemaakt hoeft te worden.
Dat is overigens ook het enige voordeel van een onderhandse verhoging (t.o.v. een normale verhoging).


Veel gemaakte vergissing hogere inschrijving


Er is een verschil tussen je hypotheek hoger laten inschrijven (zodat je in de toekomst deze overwaarde onderhands kunt benutten zonder naar de notaris te hoeven) en de hogere inschrijving in de hypotheekakte die de geldverstrekker er in laat zetten.


Zie onderstaande voorbeeld hoe dit in een hypotheekakte zou kunnen staan:


... hierbij aan geldverstrekker te verlenen, die van geldnemer aanvaardt, het recht van eerste hypotheek op het hierna te omschrijven registergoed, tot een bedrag groot twee honderd en vijftig duizend euro (€ 250.000,00), te vermeerderen met rente, kosten, boeten en premies begroot op vijftig procent (50%) van dit bedrag, ofwel een honderd vijf en twintig duizend euro (€ 125.000,00) een en ander derhalve tot een totaalbedrag ter grootte van drie honderd vijf en zeventig duizend euro (€ 375.000,00), met alle zaken die volgens de verkeersopvatting bestemd zijn of bestemd zullen worden om het registergoed duurzaam te dienen en door hun vorm als zodanig zijn te herkennen, welk registergoed hierna zal worden aangeduid als "het onderpand", "de woning" of "registergoed";


Toelichting:

De bovenstaande tekst uit een fictieve hypotheekakte beschrijft de inschrijving van een hypotheek van
​​​​​​​€ 250.000,-. De geldverstrekker schrijft de hypotheek 50% hoger in voor € 375.000,- t.b.v. het kunnen claimen van misgelopen rente, koste, boete en premies. Dit betreft dus géén hogere inschrijving die onderhands kan worden benut, de hypotheek van € 250.000,- zelf is namelijk niet hoger ingeschreven.
Het is maar dat je het weet.Voordelen van Zelf hypotheek afsluiten

Onze voordelen voor jou op een rijtje:


 1. Alles wat je zelf kunt doen, bespaar je op de afsluitkosten.
 2. Je hypotheekaanvraag volg je in de hypotheekportal.
 3. Alle benodigde documenten eenvoudig uploaden.
 4. Korte lijntjes met de aan jou gekoppelde hypotheekadviseur via chat, whatsapp, mail of telefoon.
 5. Je betaalt pas als alles in kannen en kruiken is (finaal akkoord).

Voorkom dubbele lasten!
als het even kan...


Soms gebeurt het dat mensen een volgende woning al kopen voordat ze hun huidige woning al hebben verkocht. Als je dit ook van plan bent, is het goed om na te gaan of je dit - en hoelang - je dit financieel kunt bolwerken. Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Grote kans dat je straks dubbele lasten hebt. Soms kan je je lopende hypotheek tijdelijk omzetten naar aflossingsvrij, zodat je minder dubbele lasten hebt tijdens de bouw. Wil je hier meer over weten? Stel vrijblijvend al je vragen aan onze hypotheekadviseurs.

Heb je advies nodig?


Dan raden we je aan om hulp te vragen aan één van onze hypotheekadviseurs. Dat is handig als je bijvoorbeeld wil weten welke hypotheek het beste bij je past of als je benieuwd bent of je een huis kan kopen zonder eigen geld. Wij zijn 100% onafhankelijk en bij ons heb je keuze uit 51 geldverstrekkers.


Waarom een hypotheekadviseur?


Als je een hypotheek afsluit, kan het zijn dat je een hypotheekadviseur nodig hebt. Deze weet alles over hypotheken. Met de kennis die hij heeft, helpt hij jou een hypotheek te vinden die bij je past. Dat hoeft niet, maar het kan wel. Onze adviseur kijkt naar je persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt hij met jou naar het huis dat je wil kopen en berekent jouw maximale hypotheek. Ook bespreekt hij met je of het interessant is om de huidige hypotheek mee te verhuizen of welke nieuwe hypotheekvorm en rentevorm bij jou passen.


Dit bespreekt een onafhankelijk hypotheekadviseur met je:

 • Wel of niet de huidige hypotheek meeverhuizen naar mijn nieuwe woning
 • De hoogte van de hypotheek en de maandlasten die hierbij horen
 • Hoelang je de rente wil vastzetten (de rentevastperiode)
 • De hypotheekvorm, zoals een Annuïteiten Hypotheek, Lineaire Hypotheek of een combinatie
 • Mogelijke verzekeringen
 • Wel of geen Nationale Hypotheek Garantie
  ​​​​​​​

Heb je zoiets van, dat weet ik allemaal wel?

Dan kun je ervoor kiezen om een hypotheek zonder advies te regelen. Het makkelijkste kun je dan een account aanmaken. Een account kost je niets, maar levert je een hoop gemak op!


Volg online je ingediende verzoek
voor onderhandse opname

Je hebt een onderhandse opname in gang gezet, en nu? Nu moet officieel de hypotheekaanvraag worden aangevraagd. Vanuit je account volg je digitaal jouw hypotheekaanvraag en blijf je in contact met je hypotheekspecialist.

Let op: niet alleen de rente is belangrijk!

Je bent misschien geneigd om vooral te focussen op de laagste hypotheekrente. Maar duik ook goed in de kleine lettertjes van een nieuwe hypotheek. Passen de voorwaarden van de nieuwe hypotheek wel goed bij de huidige én toekomstige persoonlijke situatie?

Ben je benieuwd naar de actuele hypotheekrentes?

We gaan in eenvoudige stappen kijken wat je de hypotheekrente is voor je nieuwe hypotheek. Kies de gewenste hypotheekvorm etc en krijg inzage in de hypotheekrentes. Bekijk hier de actuele hypotheekrente.

0

jaar ervaring als dé hypotheekspecialist

0

hypotheekafsluiters
via dit platform

0

persoonlijke situaties om voor ons te kiezen

0

gemiddelde klantbeoordeling

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Onze hypotheekadviseur helpt je graag.


Bespreek vrijblijvend de mogelijkheden met één van onze specialisten. Want wat het meest voordelig is hangt helemaal af van je huidige hypotheek. Heb je momenteel hoge hypotheekrente, dan is het mogelijk interessant om een nieuwe rente te kiezen als deze momenteel lager is. Maar ook de hypotheekvorm speelt een rol. Is deze lineair, annuïtair of aflossingsvrij? Onze hypotheekadviseurs nemen de tijd om jouw situatie door te nemen en je vragen te beantwoorden. Helemaal vrijblijvend en kosteloos. Je bepaalt helemaal zelf of je de hypotheek via ons regelt.

Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?