Een bekend probleem… starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Helemaal nu de prijzen van de woningen weer erg gestegen zijn.

Waar doorstromers flink kunnen profiteren van de prijsstijgingen, is het voor starters vaak moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Ze hebben simpelweg vaak net niet de mogelijkheid om het benodigde bedrag rond te krijgen. Je moet tegenwoordig als starter veel eigen geld mee brengen om de kosten koper te kunnen betalen en de hoge prijs van de koopwoning te kunnen opbrengen. Maar niet getreurd, we hebben drie tips waar je misschien wat aan hebt als je op huizenjacht bent!

Met deze 3 tips komt betaalbaar wonen dichterbij dan je denkt!

Starters zijn soms afhankelijk van een schenking van hun ouders of een starterslening, maar wist je dat je daarnaast ook flink kunt besparen op het zelf afsluiten van een hypotheek?

Tip 1: Maak een schenking bespreekbaar met je ouders (of een goede bekende ;)

Bespreek eens met je (schoon)ouders of zij je financieel willen bijstaan bij het kopen van een woning. Vaak willen ouders hun kinderen graag helpen, dat zit nu eenmaal in de genen. De spelregels voor schenking zijn dit jaar versoepelt. Het is daarom een goed idee om eens met je ouders naar de mogelijkheden te kijken van een eenmalige schenking.

P.S. zitten je ouders niet zo goed bij kas? Lees dan ook verder!


7 handige dingen om te weten over schenkingsvrijstelling


 1. De verstrekkingsnormen zijn weer wat strenger zijn geworden.

  Jij als starter kan daarom waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken voor de aankoop van een woning.
 2. In 2017 is de schenkingsvrijstelling voor de woning verhoogd tot 100.000 euro.

  Tot dit bedrag kun je eenmalig belastingvrij schenken. Vanaf 1 januari 2017 mag je iemand, die tussen 18 en 40 jaar oud is (onder bepaalde voorwaarden) eenmalig maximaal € 100.000 belastingvrij schenken voor de eigen woning.
 3. De schenkersvrijstelling is niet alleen voor de aankoop van een woning, maar mag ook gebruikt worden voor het aflossen van de hypotheek, het opvangen van een restschuld, het onderhoud of de verbetering van de woning.
 4. Schenking hoeft niet per sé van je ouders te zijn.

  Niet alleen (schoon)ouders, maar ook andere familieleden of zelfs bekenden mogen jou helpen met een schenking. Dus de familieband is geen vereiste meer voor deze schenkingsvrijstelling. Dat betekent dat het niet uitmaakt van wie je de schenking ontvangt. Wel moet je tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Koop je samen met je partner een huis? Bij een schenking worden partners als 1 persoon gezien.
 5. Je mag 1 keer in je leven gebruikmaken van een verhoogde vrijstelling

  Ontvang je bijvoorbeeld een bedrag en wil je gebruikmaken van de eenmalige vrijstelling van € 25.526? Dan kun je als je een jaar later nog een bedrag van dezelfde schenker ontvangt – niet meer gebruikmaken van de vrijstelling voor de eigen woning of dure studie. Je kiest voor € 25.526 óf voor € 53.176 óf voor € 100.000. Lees meer over de schenkingsvrijstelling op de site van de belastingdienst
 6. De schenking mag over drie jaren verdeeld worden

  Je mag de verhoogde vrijstelling tot € 100.000 over de komende 3 jaar verdelen. De begunstigde moet op de data van alle schenkingen aan het leeftijdscriterium voldoen en over elke deelschenking belastingaangifte doen. Uiterlijk het tweede kalenderjaar moet de schenking voor de woning worden gebruikt
 7. Lenen... en weer schenken... voor de hypotheek

  Met een ‘leen-schenk-constructie’ profiteren beide partijen. Degenen die schenkt en degene die ontvangt. Hoe werkt dit?
  1. Naast de hypotheek wordt een deel van de koopsom onderhands geleend.
  2. Beide partijen spreken een looptijd en rente af (fiscaal aftrekbaar!).
  3. Een deel van de jaarlijkse aflossing wordt terug geschonken.
  Dit geeft een winstsituatie voor beide partijen. De koper van de woning kan meer lenen tegen gunstige voorwaarden. Degene die het geld ter beschikking stelt kan rekenen op een hoger rendement dan de spaarrente op dit moment.


Tip 2: Sluit een starterslening af via SVn

Zitten je ouders niet goed bij kas, of komen ze om welke reden dan ook niet met een schenking over de brug?

Kun je nét niet het volledige bedrag rondkrijgen bij je hypotheekverstrekker? Dan is het erg interessant om eens de mogelijkheden van een starterslening via SVn te bekijken.

De Starterslening van SVn biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Hierdoor wordt dat ene speciale huis toch mogelijk.

Samen met jouw gemeente, provincie of woningcorporatie biedt SVn (onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk) een betaalbare en aantrekkelijke Starterslening zodat je jouw ideale woning mogelijk wél kunt financieren.

De Starterslening bestaat uit twee delen:

 1. Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening.
 2. Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.


Voor beide delen betaal je de eerste 3 jaar geen maandlasten.

De aflossing van je Starterslening ‘betaal’ je de eerste 3 jaar met de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaal je (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat je de volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

Niet iedere gemeente voert de Starterslening. Benieuwd of de Starterslening ook in jouw gemeente mogelijk is? Check het hier!
P.S. gebruik altijd de naam van de gemeente waarin je je huis wilt kopen.

Tip 3: Bespaar al snel 1.000 euro op het zelf afsluiten van een hypotheek

Je eigen hypotheek afsluiten is interessant voor iedereen die op het punt staat een huis te kopen of oversluiten en (veel) geld wil besparen op hoge kosten voor hypotheekadvies.

Ben je hypotheek-technisch goed onderlegd? Of ken je iemand in je netwerk (je vader of je broer bijvoorbeeld) die hypotheek-technisch goed onderlegd is? Dan kun je hem natuurlijk ook vragen of hij jou wil helpen bij het afsluiten van een hypotheek.


Wij bieden de mogelijkheid dat je jouw hypotheek zelf online regelt. We hebben hiervoor een handige tool zodat je niet alleen veel geld kunt besparen, maar het scheelt ook een hóóp gedoe.

Een hypotheek afsluiten doe je niet elke dag. Als je er dan één afsluit, is het natuurlijk wel belangrijk dat je precies weet waarvoor je kiest. Wat we ook vaak zien is dat mensen met de hulp van een broer of andere kennis hun eigen hypotheek afsluiten. Dit is natuurlijk een interessante optie, maar bedenk wel, je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze; je bepaalt zelf je financiële toekomst. Erg belangrijk, want als je nu goed over je leven nadenkt, heb je straks meer ruimte om ervan te genieten en om je leven te leven. Evengoed kan het zijn dat je vragen hebt bij het afsluiten van een hypotheek. Voor dit soort vragen staan onze hypotheekspecialisten dagelijks klaar om mensen zoals jou verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Als je overweegt om zelf je hypotheek af te sluiten, lees dan deze 6 tips om te checken of je je eigen financiële situatie goed kunt inschatten.

Nou, dat waren ze dan weer. Hopelijk heb je er wat aan? We vinden het fijn als je deze tips dan deelt op Facebook (druk op de knop hieronder).

Wie weet kun jij er iemand blij mee maken. Het scheelt soms nét dat ene kleine beetje!


Lees meer interessante hypotheek weetjes

Zelf een hypotheek afsluiten? ( interessant! )


Een hypotheek afsluiten doe je niet elke dag. Als je er dan één afsluit, is het natuurlijk wel belangrijk dat je precies weet waarvoor je kiest. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je keuze en je bepaalt zelf je financiële toekomst. Erg belangrijk, want als je nu goed over je leven nadenkt, heb je straks meer ruimte om ervan te genieten en om je leven te leven. Maar het kan natuurlijk zijn dat je een vraag hebt.
Onze ervaringsdeskundigen op hypotheekgebied (zo mogen we ze na 11 jaar wel noemen van onze klanten :-), staan dagelijks klaar om mensen zoals jou verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Maak je vandaag ook een start met het afsluiten van een hypotheek zonder verplicht advies? Lees dan hier de 6 tips om zelf een hypotheek af te sluiten.Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaal je geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaal je al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...