Een bekend probleem… starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Helemaal nu de prijzen van de woningen weer erg gestegen zijn.

Waar doorstromers flink kunnen profiteren van de prijsstijgingen, is het voor starters vaak moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Ze hebben simpelweg vaak net niet de mogelijkheid om het benodigde bedrag rond te krijgen. U moet tegenwoordig als starter veel eigen geld mee brengen om de kosten koper te kunnen betalen en de hoge prijs van de koopwoning te kunnen opbrengen. Maar niet getreurd, we hebben drie tips waar u misschien wat aan hebt als u op huizenjacht bent!

Met deze 3 tips komt betaalbaar wonen dichterbij dan u denkt!

Starters zijn soms afhankelijk van een schenking van hun ouders of een starterslening, maar wist u dat u daarnaast ook flink kunt besparen op het zelf afsluiten van een hypotheek?

Tip 1: Maak een schenking bespreekbaar met ouders (of een goede bekende ;)

Bespreek de situatie eens met (schoon)ouders of zij financieel willen bijstaan bij het kopen van een woning. Vaak willen ouders hun kinderen graag helpen, dat zit nu eenmaal in de genen. De spelregels voor schenking zijn dit jaar versoepelt. Het is daarom een goed idee om samen met ouders naar de mogelijkheden te kijken van een eenmalige schenking.

P.S. zitten ouders niet zo goed bij kas? Lees dan ook verder!


7 handige dingen om te weten over schenkingsvrijstelling


 1. De verstrekkingsnormen zijn weer wat strenger zijn geworden.

  U als starter kan daarom waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken voor de aankoop van een woning.
 2. In 2017 is de schenkingsvrijstelling voor de woning verhoogd tot 100.000 euro.

  Tot dit bedrag kun je eenmalig belastingvrij schenken. Vanaf 1 januari 2017 mag u iemand, die tussen 18 en 40 jaar oud is (onder bepaalde voorwaarden) eenmalig maximaal € 100.000 belastingvrij schenken voor de eigen woning.
 3. De schenkersvrijstelling is niet alleen voor de aankoop van een woning, maar mag ook gebruikt worden voor het aflossen van de hypotheek, het opvangen van een restschuld, het onderhoud of de verbetering van de woning.
 4. Schenking hoeft niet per sé van uw ouders te zijn.

  Niet alleen (schoon)ouders, maar ook andere familieleden of zelfs bekenden mogen u helpen met een schenking. Dus de familieband is geen vereiste meer voor deze schenkingsvrijstelling. Dat betekent dat het niet uitmaakt van wie u de schenking ontvangt. Wel moet u tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Koopt u samen met uw partner een huis? Bij een schenking worden partners als 1 persoon gezien.
 5. U mag 1 keer in uw leven gebruikmaken van een verhoogde vrijstelling

  Ontvangt u bijvoorbeeld een bedrag en wilt u gebruikmaken van de eenmalige vrijstelling van € 25.526? Dan kunt u als u een jaar later nog een bedrag van dezelfde schenker ontvangt – niet meer gebruikmaken van de vrijstelling voor de eigen woning of dure studie. U kiest voor € 25.526 óf voor € 53.176 óf voor € 100.000. Lees meer over de schenkingsvrijstelling op de site van de belastingdienst
 6. De schenking mag over drie jaren verdeeld worden

  U mag de verhoogde vrijstelling tot € 100.000 over de komende 3 jaar verdelen. De begunstigde moet op de data van alle schenkingen aan het leeftijdscriterium voldoen en over elke deelschenking belastingaangifte doen. Uiterlijk het tweede kalenderjaar moet de schenking voor de woning worden gebruikt
 7. Lenen... en weer schenken... voor de hypotheek

  Met een ‘leen-schenk-constructie’ profiteren beide partijen. Degenen die schenkt en degene die ontvangt. Hoe werkt dit?
  1. Naast de hypotheek wordt een deel van de koopsom onderhands geleend.
  2. Beide partijen spreken een looptijd en rente af (fiscaal aftrekbaar!).
  3. Een deel van de jaarlijkse aflossing wordt terug geschonken.
  Dit geeft een winstsituatie voor beide partijen. De koper van de woning kan meer lenen tegen gunstige voorwaarden. Degene die het geld ter beschikking stelt kan rekenen op een hoger rendement dan de spaarrente op dit moment.


Tip 2: Sluit een starterslening af via SVn

Zitten ouders niet goed bij kas, of komen ze om welke reden dan ook niet met een schenking over de brug?

Kunt u nét niet het volledige bedrag rondkrijgen bij de hypotheekverstrekker? Dan is het erg interessant om eens de mogelijkheden van een starterslening via SVn te bekijken.

De Starterslening van SVn biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Hierdoor wordt dat ene speciale huis toch mogelijk.

Samen met uw gemeente, provincie of woningcorporatie biedt SVn (onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk) een betaalbare en aantrekkelijke Starterslening zodat u uw ideale woning mogelijk wél kunt financieren.

De Starterslening bestaat uit twee delen:

 1. Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening.
 2. Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.


Voor beide delen betaalt u de eerste 3 jaar geen maandlasten.

De aflossing van uw Starterslening ‘betaalt’ u de eerste 3 jaar met de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaalt u (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat u de volledige rente en/of aflossing betaalt, lost u op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

Niet iedere gemeente voert de Starterslening. Benieuwd of de Starterslening ook in uw gemeente mogelijk is? Check het hier!
P.S. gebruik altijd de naam van de gemeente waarin u uw woning wilt kopen.

Tip 3: Bespaar al snel 1.000 euro op het zelf afsluiten van een hypotheek

Uw eigen hypotheek afsluiten is interessant voor iedereen die op het punt staat een huis te kopen of oversluiten en (veel) geld wil besparen op hoge kosten voor hypotheekadvies.

Bent u hypotheek-technisch goed onderlegd? Of kent u iemand in uw netwerk (vader of een broer bijvoorbeeld) die hypotheek-technisch goed onderlegd is? Dan kunt u hem natuurlijk ook vragen of hij u wilt helpen bij het afsluiten van een hypotheek.


Wij bieden de mogelijkheid dat u uw hypotheek zelf online regelt. We hebben hiervoor een handige tool zodat u niet alleen veel geld kunt besparen, maar het scheelt ook een hóóp gedoe.Een hypotheek afsluiten doet u niet elke dag. Als u er dan één afsluit, is het natuurlijk wel belangrijk dat u precies weet waarvoor u kiest. Wat we ook vaak zien is dat mensen met de hulp van een broer of andere kennis hun eigen hypotheek afsluiten. Dit is natuurlijk een interessante optie, maar bedenk wel, u bent zelf verantwoordelijk voor de keuze; u bepaalt zelf uw financiële toekomst. Erg belangrijk, want als u nu goed over uw leven nadenkt, heeft u straks meer ruimte om ervan te genieten. Evengoed kan het zijn dat u vragen hebt bij het afsluiten van een hypotheek. Voor dit soort vragen staan onze hypotheekspecialisten dagelijks klaar om mensen zoals u verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Als u overweegt om zelf een hypotheek te regelen, lees dan deze 6 tips om te checken of u uw eigen financiële situatie goed kunt inschatten.

Hopelijk had u wat aan deze informatie? Door dit artikel te delen, hebben hopelijk ook anderen uit uw netwerk er wat aan.


Zelf een hypotheek afsluiten? ( interessant! )


Een hypotheek afsluiten is voor u geen dagelijkse aangelegenheid. Als u er dan één afsluit, is het belangrijk dat u precies weet waarvoor u kiest. U bent immers zelf verantwoordelijk voor uw keuze en u bepaalt zelf uw financiële toekomst. Erg belangrijk, want als u nu goed over uw leven nadenkt, heeft u straks meer ruimte om ervan te genieten. Maar het kan natuurlijk zijn dat u een vraag hebt.
Onze ervaringsdeskundigen op hypotheekgebied (zo mogen we ze na 12 jaar wel noemen van onze klanten :-), staan dagelijks klaar om mensen zoals u verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Maakt u vandaag ook een start met het afsluiten van een hypotheek zonder verplicht advies? Lees dan hier de 6 tips om zelf een hypotheek af te sluiten.Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaalt u geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaalt u al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...