Starters
hypotheek
Alles wat starters moeten weten

Trots op hypotheekpeiling Consumentenbond: Goedkoopste Execution Only

Wat staat je te wachten als starter?


Ben jij een starter op de huizenmarkt? Dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van een startershypotheek. Maar wat is het eigenlijk? En waar moet je op letten bij het afsluiten van een startershypotheek? In dit artikel lees je alles wat je als starter moet weten over de startershypotheek.

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheek die speciaal is bedoeld voor starters op de huizenmarkt. Het idee achter de startershypotheek is dat starters op deze manier makkelijker een woning kunnen kopen. Vaak hebben starters namelijk nog niet voldoende eigen vermogen om een woning te kunnen financieren. Met een startershypotheek krijgen starters de mogelijkheid om toch een woning te kopen.


Hoe werkt een startershypotheek?

Een startershypotheek werkt eigenlijk hetzelfde als een reguliere hypotheek. Je leent geld van de bank om een woning te kunnen kopen. Het verschil is dat een startershypotheek speciaal is bedoeld voor starters op de huizenmarkt. Dit betekent dat er vaak andere voorwaarden gelden dan bij een reguliere hypotheek


Welke soorten startershypotheek zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten hypotheken voor starters. Namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af en betaal je daarnaast rente.


Waar moet je op letten bij het afsluiten van een startershypotheek?

Als starter op de huizenmarkt is het belangrijk om goed te letten op de voorwaarden van de startershypotheek. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de maximale hoogte van de hypotheek en de rente die je moet betalen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de voorwaarden voor het aflossen van de hypotheek en eventuele boetes bij vervroegd aflossen. Ook moet je letten op de eventuele kosten voor het afsluiten van de hypotheek, zoals de taxatiekosten en de advieskosten van de hypotheekadviseur. Zelf Hypotheek Afsluiten is volgens de Consumentenbond de goedkoopste hypotheekbemiddelaar in Nederland.



Hoeveel kan ik lenen met een startershypotheek?

Hoeveel je kunt lenen met een startershypotheek is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je inkomen en je financiële situatie. Ook de hoogte van de hypotheekrente en de woningwaarde spelen een rol bij de berekening van het maximale leenbedrag. Over het algemeen kun je met een startershypotheek maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Dit betekent dat je zelf nog een deel van de aankoopsom moet financieren met eigen geld. Hiermee wordt vooral geduid op de financieringskosten.

Kan ik ook een startershypotheek afsluiten zonder eigen geld?

In sommige gevallen is het mogelijk om een startershypotheek af te sluiten zonder eigen geld. Dit hangt echter wel af van je persoonlijke situatie en de voorwaarden van de bank of geldverstrekker. Het is altijd verstandig om hierover advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Onze adviseurs helpen je gratis verder bij vragen.


Zijn er nog andere regelingen voor starters op de huizenmarkt?

Naast de startershypotheek zijn er nog andere regelingen en subsidies waar starters op de huizenmarkt gebruik van kunnen maken. Zo is er bijvoorbeeld de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die ervoor zorgt dat je minder rente betaalt en meer zekerheid hebt bij betalingsproblemen. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en regelingen vanuit de overheid en gemeenten, zoals de Starterslening en de Koopsubsidie.


Hoe zit het met de rente bij een startershypotheek?

De rente bij een startershypotheek kan verschillen per bank of geldverstrekker. Over het algemeen geldt dat de rente voor een startershypotheek iets hoger ligt dan voor een reguliere hypotheek. Dit komt doordat starters vaak meer risico met zich meebrengen voor de bank. De actuele hypotheekrente kan je hier vinden per verstrekker.


Wat gebeurt er na de looptijd van de startershypotheek?

Na de looptijd van de startershypotheek moet je de hypotheek volledig hebben afgelost. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd geen schuld meer hebt bij de bank. Je kunt er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten naar een nieuwe geldverstrekker.


Hoe kan ik mijn startershypotheek oversluiten?

Het oversluiten van je startershypotheek kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld wilt profiteren van een lagere rente of betere voorwaarden. Hiervoor moet je echter wel opnieuw een hypotheekaanvraag doen en een aantal kosten maken, zoals taxatiekosten en advieskosten. Tenzij je jouw hypotheek execution only afsluit. Hierbij betaal je niet voor advieskosten. Het is daarom belangrijk om goed te berekenen of het oversluiten van je hypotheek voordelig is.


Veelgestelde vragen over de startershypotheek

  1. Kan ik als zzp'er ook een startershypotheek afsluiten?
    Ja, als zzp 'er kun je ook een startershypotheek afsluiten. Wel gelden er vaak andere voorwaarden dan voor mensen in loondienst.
  2. Wat is het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek?
    Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af en betaal je daarnaast rente.
  3. Hoeveel eigen geld heb ik nodig bij het afsluiten van een startershypotheek?
    Dit is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Over het algemeen kun je met een startershypotheek maximaal 100% van de woningwaarde lenen, waardoor je zelf nog een deel van de financieringskosten moet financieren met eigen geld.
  4. Kan ik ook een startershypotheek afsluiten voor een nieuwbouwwoning?
    Ja, het is ook mogelijk om een startershypotheek af te sluiten voor een nieuwbouwwoning.
  5. Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?
    De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die ervoor zorgt dat je minder rente betaalt en meer zekerheid hebt bij betalingsproblemen. De NHG is bedoeld voor mensen die een hypotheek afsluiten voor een woning van maximaal € 405.000.
  6. Kan ik mijn startershypotheek tussentijds wijzigen?
    Ja, het is mogelijk om je startershypotheek tussentijds te wijzigen. Hiervoor moet je echter wel rekening houden met eventuele kosten en voorwaarden van de bank of geldverstrekker.

Kom je er niet uit? We helpen graag.


Bespreek vrijblijvend je situatie met één van onze specialisten. Wij nemen de tijd om dit soort vragen te beantwoorden. Helemaal vrijblijvend en kosteloos. Je bepaalt helemaal zelf of je de hypotheek via ons regelt.

Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?