Vastgestelde toetsrente 1e kwartaal 2017 De AFM heeft de toetsrente voor het eerste kwartaal van 2017 vastgesteld op 5%.

Elk kwartaal bepaalt de AFM de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan 10 jaar moet worden gerekend met een toetsrente om te bepalen of een hypotheek verantwoord is.

Wat is de toetsrente? Toetsrente is eigenlijk een veiligheidsbuffer. Deze voorkomt dat je teveel leent.

Hoe werkt dit precies? Stel je voor: je wilt graag jouw droomhuis kopen, dat precies past bij je wensen. Het enige nadeel: Het huis is wel een beetje duur voor jouw inkomen. Maar... je gaat jouw maximale hypotheek uitrekenen. Op dit moment is de hypotheekrente voor 5 jaar mooi laag, 3,9%. Dat komt goed uit, want zo passen je maandlasten goed bij je inkomen.

Maar let op: hoe is het over 5 jaar met de rente? Is deze dan nog zo laag? Of een stuk hoger? Dit is de grote vraag, waar niemand het antwoord op weet. Stel je voor dat de rente dan geen 3,9%, maar 5,9% is? Kun je dan je maandlasten nog wel betalen? Het kan zijn dat je hierdoor flink in de problemen komt. Om deze reden moeten hypotheekadviseurs met een toetsrente rekenen, als je kiest voor een rentevaste periode van korter dan 10 jaar. Door te rekenen met de toetsrente wordt het maximale bedrag dat je kunt lenen beperkt. De toetsrente is altijd minimaal 5%. Het is belangrijk om te weten of jouw maandlasten nog wel bij je inkomen passen als de hypotheekrente 5% of meer is.

En als blijkt dat jouw maandlasten niet te hoog worden als je uitgaat van de toetsrente? Dan kun je jouw hypotheek wat dat betreft met een gerust hart afsluiten...
Lees meer:

Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaal je geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaal je al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...