Vijf punten die opvallen bij huizenverkoop

 1. Er staan minder huizen te koop
  Het aantal woningen dat te koop staat in Nederland wordt snel minder. De daling geldt vooral voor woningen die te koop staan voor een bedrag tussen de € 100.000 en € 225.000. Vorig jaar werden in april nog zo’n 56.000 woningen in die prijscategorie aangeboden, dit jaar zijn dat nog maar 37.000.
 2. Een huis wordt steeds sneller verkocht
  Een potentiële koper kon in het eerste kwartaal 2017 kiezen uit ruim zes woningen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe: 62 procent van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.
 3. Meer woningen verkocht, prijs toegenomen
  In het eerste kwartaal van 2017 werden ruim 10 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat brengt het aantal transacties in de totale markt op naar schatting 50.200. De prijs is in het eerste kwartaal 2017 met 1,1 procent maar licht toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Vergeleken met een jaar eerder is de gemiddelde koopwoning 8,8 procent duurder geworden.
 4. ‘Meer nieuwbouw’
  Jaarlijks zouden er 80.000 nieuwbouwwoningen gebouwd moeten worden stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Met name in en rondom de steden. Veel beleggers, ontwikkelaars, makelaars en huizenzoekers staan te trappelen om hiervan een succes te maken.
 5. ‘Te weinig starterswoningen’
  De woningen ‘raken op’. Het aantal te koop staande woningen neemt in snel tempo af. Met name voor starters is het lastig om een geschikte woning te vinden, meldt De Hypotheekshop. Er zijn steeds minder geschikte woningen voor starters De daling is vooral te zien bij huizen die te koop staan voor een bedrag tussen de 100.000 en 200.000 euro. Vorig jaar werden in april nog zo’n 55.000 woningen in die prijscategorie aangeboden, dit jaar zijn dat nog maar 35.000. In de steden hebben vooral starters last van deze daling, maar buiten de steden neemt ook het aantal gezinswoningen in dezelfde prijscategorie af.

Waarom zijn er te weinig starterswoningen

 1. Er zijn veel oorzaken te noemen waarom het niet lukt om genoeg starterswoningen in de markt te zetten en te houden. Een aantal voorbeelden waarom het niet lukt: De starterswoningen worden voorzien van een gemeentelijke subsidie waardoor de woning voor een heel laag bedrag wordt aangeboden. Het aanbod is vaak veel lager dan de vraag, waardoor er een loting moet plaats vinden. Het gevolg hiervan is een groot aantal teleurgestelde mensen.
 2. De woningen zijn onderdeel van een grotere projectontwikkeling. De gemeentepolitiek bedingt in het project goedkope starterswoningen. Door verkoop van de andere projectwoningen moeten deze goedkope woningen worden bekostigd. De starterswoningen zijn snel verkocht. De overige woningen worden te duur en zijn moeilijker of niet verkoopbaar. In het laatste geval worden de starterswoningen ook niet gebouwd.
 3. Gaat de bewoner van een gesubsidieerde woning verhuizen dan wordt de woning voor een marktconforme prijs aangeboden. Deze prijs is vaak veel te hoog voor een starter. De bewoner heeft een mooi stukje vermogen opgebouwd, maar de aangeboden woning is verloren voor de starters. De woningen worden aangeboden als levensloopbestendige woningen. De starter koopt een kleine woning en door de jaren heen wordt er aan- en bijgebouwd. Er is geen doorstroming en de woning is door de uitbreiding veranderd in een ‘gewone’ woning, dus geen starterswoning meer. Als een kleine woning kan worden uitgebouwd met vele extra kubieke meters dan gaat het principe van de starterswoning verloren. Op zich is er met dit principe niets mis, maar iedere keer opnieuw dienen er weer "gesubsidieerde" starterswoningen te worden ontwikkeld. Dit legt een continue hoge druk op de politiek, de ontwikkelaar en de gemeenschap.

Daarom is het goed om er voor te zorgen dat een starterswoning een starterswoning blijft.

Kan het ook anders?
Het is belangrijk om tijdens het ontwerpen van starterswoningen goed na te denken. Hierdoor kan een subsidievrije woning worden ontwikkeld. En tegelijk een starterswoning, wat in de toekomst ook een starterswoning blijft. Hierdoor is en blijft de woning voor een veel grotere groep bereikbaar.

Twee belangrijke punten:

 1. Een klein perceel zorgt voor lagere stichtingskosten, waardoor de woning op een acceptabele prijsniveau blijft.
 2. De uitbreidingsmogelijkheden beperken. Dit kan eenvoudig in het bestemmingsplan worden geregeld. Vergunningvrije uitbreidingen blijven bij een klein perceel in ieder geval beperkt.

Door te kiezen voor een woning met een gering aantal uitbreidingsmogelijkheden zal een bewoner na verloop van jaren, als de woonbehoefte of als de gezinssamenstelling verandert, doorschuiven naar een grotere woning in een hoger segment, waardoor de starterswoning opnieuw op de markt beschikbaar komt. Deze punten lijken beperkend voor de starter. Toch zorgen vooral deze uitgangspunten er voor dat zowel op korte termijn eenvoudig starterswoningen kunnen worden ontwikkeld en voor de lange termijn beschikbaar en betaalbaar blijven.
bron: http://www.hypotheekrente.nl/minder-woningaanbod-in-nederland/


Hopelijk had u wat aan deze informatie? Door dit artikel te delen, hebben hopelijk ook anderen uit uw netwerk er wat aan.


Zelf een hypotheek afsluiten? ( interessant! )


Een hypotheek afsluiten is voor u geen dagelijkse aangelegenheid. Als u er dan één afsluit, is het belangrijk dat u precies weet waarvoor u kiest. U bent immers zelf verantwoordelijk voor uw keuze en u bepaalt zelf uw financiële toekomst. Erg belangrijk, want als u nu goed over uw leven nadenkt, heeft u straks meer ruimte om ervan te genieten. Maar het kan natuurlijk zijn dat u een vraag hebt.
Onze ervaringsdeskundigen op hypotheekgebied (zo mogen we ze na 12 jaar wel noemen van onze klanten :-), staan dagelijks klaar om mensen zoals u verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Maakt u vandaag ook een start met het afsluiten van een hypotheek zonder verplicht advies? Lees dan hier de 6 tips om zelf een hypotheek af te sluiten.Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaalt u geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaalt u al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...