De meest relevante NHG wijzigingen op rij.

Per 1 januari 2018 voert NHG een aantal wijzigingen door in de Voorwaarden & Normen. Het doel van de wijzigingen is NHG nog beter aan te laten sluiten op klant- en marktwensen.

 1. Koopsom
  De gemiddelde koopsom voor woningen bedraagt (afgerond) € 265.000,-. Dit wordt dan ook vanaf 2018 de maximale koopsom voor aanvragen onder NHG.
 2. Kostengrens
  De kostengrens voor woning zonder energiebesparende maatregelen wordt € 265.000,-. De kostengrens voor woning met energiebesparende maatregelen wordt € 280.900,-.
 3. Opbouwproducten
  In 2018 mogen geldverstrekkers bij wijziging of vervanging van de geldlening onder NHG opbouwproducten omzetten. Dit mag, als dit leidt tot verbetering van de klantsituatie. Als het noodzakelijk is om de klantsituatie te verbeteren, mag zelfs meer dan 50% van de bestaande eigenwoningschuld als aflossingsvrij deel worden gevormd.
 4. Overgangsregeling naar 2018
  Dit jaar is er geen wettelijke overgangsregeling voor nieuwe hypotheekaanvragen. Als de aanvraagdatum van de lening in 2017 ligt en het bindend aanbod in 2018, dan moet worden voldaan aan de normen van 2018.
 5. Overlijdensrisicoverzekering
  De verplichting dat een overlijdensrisicodekking nodig is in de periode dat de lening (inclusief restschuldfinanciering) meer bedraagt dan 80% van de woningwaarde, vervalt met ingang van 2018.
 6. Overname borgtocht door nieuwe geldverstrekker
  Een klant kan een lening onder NHG met behoud van borgtocht oversluiten naar een andere geldverstrekker. Met ingang van 2018 zal de borgtocht op de nieuwe lening aansluiten bij de restantschuld, eventueel vermeerderd met bijkomende kosten. Wel blijft de resterende looptijd van de borgstelling van toepassing.
 7. Oversluiten naar NHG
  Het wordt in 2018 mogelijk om een lening zonder NHG naar een lening met NHG over te sluiten. Dit kan als de individuele financiële situatie van de klant daarmee wordt verbeterd.
 8. Restschuldfinanciering
  Per 31 december 2017 vervalt de fiscale restschuldregeling voor nieuwe restschulden. Dit betekent dat financieringen voor restschulden die ontstaan na 31 december 2017 in box 3 worden geplaatst. Desondanks gaat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) door met het borgen van restschulden, omdat hier nog steeds veel behoefte aan is.


Hopelijk had u wat aan deze informatie? Door dit artikel te delen, hebben hopelijk ook anderen uit uw netwerk er wat aan.


Zelf een hypotheek afsluiten? ( interessant! )


Een hypotheek afsluiten is voor u geen dagelijkse aangelegenheid. Als u er dan één afsluit, is het belangrijk dat u precies weet waarvoor u kiest. U bent immers zelf verantwoordelijk voor uw keuze en u bepaalt zelf uw financiële toekomst. Erg belangrijk, want als u nu goed over uw leven nadenkt, heeft u straks meer ruimte om ervan te genieten. Maar het kan natuurlijk zijn dat u een vraag hebt.
Onze ervaringsdeskundigen op hypotheekgebied (zo mogen we ze na 12 jaar wel noemen van onze klanten :-), staan dagelijks klaar om mensen zoals u verder te helpen. Wij maken er een sport van om moeilijke materie op een makkelijke manier uit te leggen.

Maakt u vandaag ook een start met het afsluiten van een hypotheek zonder verplicht advies? Lees dan hier de 6 tips om zelf een hypotheek af te sluiten.Wat zijn de voordelen van een ‘execution only’ hypotheek?

Bij het zelf afsluiten van een hypotheek zonder advies van een financieel adviseur betaalt u geen (hoge) advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voor een hypotheek afsluiten met advieskosten betaalt u al snel € 2.000,-. Hier valt dus flink wat te besparen...